Nytt ljus över förföljelsen av Martin Luther King i ny dokumentär

54 min
Det har gått 53 år sedan medborgarrättsaktivisten Martin Luther King Jr mördades. Nu kommer filmen MLK / FBI – en dokumentär som visar hur han aktivt motarbetades av det mäktiga FBI och dess ökände ledare J. Edgar Hoover.

JAZZ I PANDEMITIDER 
I Kungsträdgården i Stockholm pågår just nu utställningen "Silence" om hur en rad mer eller mindre kända jazzmusiker upplever pandemin. Bland dem finns Isabella Lundgren, Tobias Wiklund, Monica Dominique och Andreas Hourdakis.

LYDIA WAHLSTRÖM – DEN PARADOXALA RÖSTRÄTTSKÄMPEN 
I år är det 100 år sedan kvinnor fick rösta i svenska riksdagsval för första gången – ett resultat av en flera decennier lång kamp för lika rösträtt. En av rösträttsrörelsen förgrundsfigurer var författaren och historikern Lydia Wahlström – på många sätt en komplex figur: hon var konservativ och samtidigt radikal rösträttsivrare; hon var djupt kristen och samtidigt levde hon i normbrytande kärleksrelationer med andra kvinnor. Jenny Aschenbrenner försöker i ett långt reportage förstå en på ytan motsägelsefull svensk rösträttskämpe.

ESSÄ: VÄVENS ROLL SOM MENINGSSKAPARE
I den stora berättelsen om människan har väven och textilierna en avgörande plats.
Tänk bara släktminnen som broderade handdukar och tyger – kanske har du också initialer inbroderade i tyget? Men för den som följer vävens förekomst genom historien blir dess roll ännu större: Faktum är att väven har följt människan i flera tusen år. Författaren Maria Küchen undersöker i den här radio-essän vävens roll som poetisk text och meningsskapare – från inkafolket till yttre rymden.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.32
  Sigtuna Sångensemble - Vintern rasat ut för våra fjällar (Längtan till landet)
  Album: Vårsånger
  Bolag: Verbafon
 • 13.41
  Ulla Billquist - Amor Kommer Som En Tjuv Om Natten
  Album: Den Kompletta Ulla Billquist 1932-1933
  Bolag: Vax Records
 • 13.44
  Tale Quartet - I. Allegro agitato
  Album: Kammarmusik
  Bolag: Musica Sveciae