Friad från anklagelser, dömd i allmänhetens ögon – hur får man en andra chans?

40 min
SVT dokumentären om Soran Ismael har väckt starka känslor. Vad får det för konsekvenser när anklagade, men friade personer talar ut i tv? Och hur firar romerna sin internationella dag utan ett land?

Sveriges Television har gjort  en tvådelad dokumentär om Soran Ismael "Persona non grata" där Soran får beskriva sig och sitt liv efter våldtäktsanklagelserna, som han friades ifrån. Dokumentären har blivit kritiserad och ifrågasatt. Vad får det för konsekvenser när vi låter anklagade, men friade, manliga förövare tala ut i dokumentärer? Thomas och Kattis pratade med Jorun Collin, projektledare för Person non grata och berättade hur idén kom till när de vill skildra en person som gått från hyllad till cancellad och med Elsa Kugelberg, doktorand i politisk teori vid Oxford och krönikör i DN.

Och hur gör man för att förlåtelse? Måste man erkänna sina synder? Hur kommer man tillbaka? Elisabeth Gerle, präst och professor vid Lunds universitet hade tankar om det.

Internationella Romadagen som firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971 firar 50-års jubileum idag. Veli Brijani, från Radio Romano, berättar hur man firar en internationell dag, när man inte har ett eget land.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Kattis Ahlström
Producent: Maria Bertell

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.38
    Tradicionalna, Jovanović Jarko-Jagdino - Opre Roma
    Album: 150 Gipsy Songs
    Bolag: Croatia Records d.d.