Thomas Vinterbergs resa från ”Festen” till ”En runda till”

53 min
Den danska stjärnregissören har redan kammat en hel del prestigefulla priser och nu är Thomas Vinterberg Oscarsnominerad för andra gången – är det dags för en statyett?

P1 kulturs filmkritiker Emma Engström och programledare Lisa Bergström samtalar om succé-regissören som slog igenom med filmen "Festen" 1998. Thomas Vinterberg debuterade 1994 med kortfilmen "Pojken som gick baklänges" och 1995 var han med och grundade filmrörelsen Dogma 95 tillsammans med Lars von Trier, Kristian Levring och Søren Kragh-Jacobsen. 2014 nominerades hans film "Jakten" till en Oscar för Bästa utländska film och nu har alltså "Druk" – "En runda till" – blivit nominerad i samma kategori. Vinterberg är dessutom själv nominerad för Bästa regi.

Men, allt som Vinterberg tagit i har dock inte blivit guld, när har det blivit som bäst? Varför?

OSCARSFAVORITEN "MINARI"

Ännu en Oscars-film i P1 Kultur! Hyllade "Minari", regisserad av Lee Isaac Chung, belönades på Golden Globe i slutet av februari och är nominerad i hela sex Oscars-kategorier. Den handlar om en koreansk familj som skapar sig ett nytt liv i Arkansas på 80-talet och Björn Jansson har intervjuat både filmens regissören och den manliga huvudrollsinnehavaren Steven Yeun.

ROMANER OM ATT LEVA I USA MED ASIATISKT URSPRUNG

Kulturjournalisten Yukiko Duke medverkar i ett samtal amerikanska romaner som getts ut på senare år och som berättar om unga asiat-amerikanska människors erfarenheter och kampen för att ta sig fram i USA.
Romaner som nämns:
"En stund är vi vackra på jorden" av Ocean Vuong
"Sympatisörer" av Viet Thanh Nguyen
"Vi kommer över havet" av Julie Otsuka

KLASSIKERN OM ”THE SHINING”

Stephen King brukar med sina över 50 romaner kallas för den moderna skräcklitteraturens mästare. Hans tredje roman "The Shining " har hamnat lite i skuggan av Stanley Kubricks filmatisering från 1980, men den är en av hans mest lästa och i dagens Klassiker förklarar Joakim Silverdal varför romanen är så annorlunda i jämförelse med den berömda filmen.

Programledare: Lisa Bergström
Producent: Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.10
  Inchi - Cloud
  Album: We´re All Tired of Dying
  Bolag: D´s Harmony Records
 • 13.44
  Ttes Raides - Les Autres
  Album: Banco
  Bolag: Warner Music
 • 13.45
  Max $avage - Nightmares (Lifes Tragic)
  Album: Nightmares (Lifes Tragic)
  Bolag: 1978385 Records DK