Pojke eller flicka spelar faktiskt roll

20 min
Den minst sannolika blivande trebarnsfamiljen är den som redan har ett barn av varje kön. Den familj som mest sannolikt blir en trebarnsfamilj är den med två söner. Statistiken talar sitt tydliga språk, men det som får oss att göra dessa könsbetingade val är kanske inte är lika lätt att svara på. Idag, den 22 mars, som är den dag då flest människor fyller år ska forskarna ge sin syn på varför pojke eller flicka faktiskt spelar roll.

 −Den starkaste preferensen bland svenska familjer är att vilja ha ett barn av varje kön. Då har mamma och pappa varsitt barn att spegla sig i, säger Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet.

 −Hur vi ser på barn är väldigt könsbetingat, och idag betonas det som är flickigt, med fler flick- än pojkkläder och mycket som är rött och sött och rosa. Men också det faktum att döttrar är bättre på socialt ansvar gentemot både unga och gamla, kan påverka den svaga preferensen för flickor som finns idag, säger Ann-Zofie Duvander, docent i sociologi och demografi vid Stockholms universitet.