Stöd till trossamfund - utvecklas eller avvecklas?

45 min
I förra veckan skildrade Människor och tro Jehovas vittnens väg från att stämplas som en sekt till att nu få statsbidrag. Den här veckan tar vi ett steg bakåt, och tittar på systemet med stöd till trossamfund – skattefinansierade bidrag med Demokrativillkor. Samtidigt berättar vi om ännu en religiös grupp som nyligen beviljats statsbidrag, nämligen aleviterna.

- Det betyder jättemycket. Först och främst har Sverige erkänt aleviter som trossamfund. Vi blev jätteglada när Sveriges regering fattade det här beslutet, säger Nevin Kamilagaouglu, språkrör för alevitiska riksförbundet i Sverige.

Hur mycket ska, eller kan, staten påverka trossamfund i en så kallad demokratisk riktning – och vad är en demokratisk riktning i det här sammanhanget?

Medverkande: Isak Reichel, chef för Myndigheten för stöd till trossamfund (SST), Frida Park, opinionsredaktör Dagen, Emma Høen Bustos, ledarskribent Dalarnas Tidning och chefredaktör och ansvarig utgivare liberal debatt, David Rönnegard, ordförande för Humanisterna.

Programledare: Åsa Furuhagen
Reporter: Lollo Collmar
Producent: Edgar Mannheimer

Musik som spelats i avsnittet

  • 18.16
    Ebba Grön - Staten & kapitalet
    Album: Ebba Grön 1978 - 1982
    Bolag: Universal Music