Blomrika vägkanter och skarvarnas liv

96 min
En blommande vägkant är vacker - men också viktig för den biologiska mångfalden. Ebba Werner berättar om Blomrika vägkanter. Och så möter vi skarven. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

En vägkant kan vara grus och betong. Men den kan också vara vår tids äng!

Biologen och eldsjälen Ebba Werner driver projektet Blomrika vägkanter med sikte på att få fler vägkanter att myllra. Vackert för oss människor, livsavgörande för pollinatörer som bin och humlor.

Men hur gör man då för att ta tillvara de artrika vägkanter som finns, och för att få fler blommor och bin att trivas? Morgonens fältreporter Helena Söderlundh finns vid en vägkant strax utanför Halmstad tillsammans med Ebba Werner och Frida Nettelbladt, biolog och illustratör.

Och så möter vi en fågel som väcker känslor - skarven. Fågelskådaren Per Aspenberg ger en bild av hur den ökat i antal, men också hur den gör för att flörta - den blinkar med sina vita lårfläckar.

I veckans kråkvinkel förlorar sig Mats Ottosson i Ingrid Sjöstrands poesi. Där finns plats för tanken att leva som ett havsmurarbi - på hedarna vid havet, i en solig sandblotta bland strandviol och käringtand, i ett bo fodrat med tuggade blad av ängsviol.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.23
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 06.35
  Digiffects Sound Effects Library - Collard Dove
  Album: Pet Sound Effects
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 06.36
  90 Välkända Fåglars Läten - Ringduva
  Album: Fågelsång i Sverige
  Bolag: Universal Music AB