Så fräsch känns nya Zorn-utställningen

53 min
Många mindre kända målningar har letats upp och lånats in inför Nationalmuseums stora utställning ”Zorn – en svensk superstjärna”. Men hur lyckats museet sprida nytt ljus över ett av Sveriges mest kända konstnärskap?

ZORN-UTSTÄLLNINGEN PÅ NATIONALMUSEUM

Nationalmuseum i Stockholm har till sist öppnat ”Zorn – en svensk superstjärna”, nästan ett år senare än planerat.

2020 var det hundra år sedan Anders Zorn dog, men pandemin satte stopp för minnesårets stora utställning. Men nu visas mer än 200 verk från hela Anders Zorns karriär som sträcker sig från 1880-talet fram till hans död.

Många mindre kända målningar har letats upp och lånats.

Kulturredaktionens konstkritiker Måns Hirschfeldt och Cecilia Blomberg medverkar i ett kritiksamtal: Har Nationalmuseum lyckats sprida nytt ljus över ett av Sveriges mest kända konstnärskap?

BOKCIRKELDAGS: NIO ÅLDERSRIKA MÄN GÅR PÅ LITTERATURGYM TILLSAMMANS

Nu nalkas årets Romanpris när Litteraturveckan drar i gång nästa vecka.

Traditionsenligt är det en lyssnarjury som diskuterar sig fram till vilken svenskspråkig författare som ska få Sveriges Radios Romanpris och nu börjar juryn att samlas!

Den här gången är det fyra bokcirklar från Uppland och Sörmland som deltar – i dag möter vi den första med nio "åldersrika" män – Läsgemenskapen Bokmannen.

Årets Romanprisprogramledare Jenny Teleman och producent Anna Tullberg har träffat gruppen, som bokcirklat ihop i sex år och menar att träffarna påminner om ett intellektuellt gym.

Det här är årets nominerade romaner:

 • Tritonus av Kjell Westö
 • Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson
 • Caesaria av Hanna Nordenhök
 • Splendor av Stefan Lindberg

OBS-ESSÄN

Under pandemin har vi kunnat se människor i karantän ägna sig åt sådant som de sällan hinner med. Som att sortera böckerna i bokhyllan. Men hur gör man det på bästa sätt?
Författaren Henrik Nilsson berättar i dagens OBS om ett besök ett övergivet bibliotek i Buenos Aires och funderar över böckernas organisation. Särskilt de där udda böckerna, som inte passar ihop med några andra.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.25
  Kate Bush - Wuthering Heights
  Album: The Kick Inside
  Bolag: EMI