Ekonomiska museet nyöppnar med inflation

54 min
Kungliga myntkabinettet byter namn, adress och logotyp – och uppstår som Ekonomiska museet. Första utställningen handlar om inflation. Hur berättar man om ekonomi för att locka en bred publik? P1 Kultur har varit där.

LITTERATURVECKAN: LYSSNARJURYN BÖRJAR TA FORM
Nästa vecka är det dags för Sveriges radios Litteraturveckan i P1 där vi bland annat kommer att följa lyssnarjuryns överläggningar som leder fram till en vinnare av Sveriges radios romanpris. Fyra bokcirklar läser och diskuterar och skickar sedan en representant till en superbokcirkel som är Romanprisets jury. Idag möter vi cirkeln Tisdagsklubben.

VECKANS ORD: SLOT
Varje vecka väljer en av Kulturredaktionens medarbetare ett ord som på något sätt ringar in vår samtid. Idag är det Cecilia Blomberg ser en allt mer inrutad och schemalagd vardag i pandemins spår där allt från museibesök till matinköp måste ske inom en viss tidsrymd. Veckans ord är engelskt: "slot":

ESSÄ: LOU ANDREAS-SALOMÉ – EN SVÅRFÅNGAD INTELLEKTUELL INFLUENCER 
Författaren och psykoanalytikern Lou Andreas-Salomé figurerar i flera av förra sekelskiftets stora kulturmäns biografier: Nietzsche, Rilke och Freud, hon umgicks med dem alla och kan kanske beskrivas som en intellektuell influencer. Men vem var Lou Salomé själv? Författaren Anneli Jordahl söker svar i dagens OBS-essä.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson