Bengt Ohlsson: Jag är konflikträdd

29 min
Människor som känner mig enbart genom mitt skrivande blir kanske förvånade om jag säger att jag är konflikträdd. Eftersom jag ofta skriver saker som väcker anstöt och ilska tror de att det är tvärtom.

– Konflikter i skrivandet berör mig inte lika djupt som konflikter med människor och blir nästan som träning i konflikthantering.

Bengt Ohlsson berättar att han under flera år gått i terapi.

– Den största behållningen med terapin är att jag är så mycket mindre tvärsäker på att jag har rätt i konflikter. Jag har närmare till att tänka att det kanske är som den här personen känner. Och det är väldigt skönt. Förr om åren var det mycket mer skyttegravar och jag tyckte att den andra var en idiot.

Han berättar också för Katarina Hahr att han tagit ett nästan militäriskt beslut om alkohol.

– Jag gillar att dricka så mycket att jag måste begränsa det väldigt hårt och det har jag lyckats jag med tack och lov. Min f d svärmor sa till mig en gång att för kreativa personer är det de finaste instrumenten som försvinner först av alkoholen. Då blev jag väldigt skärrad. Om jag inte har skrivandet har jag ingenting. Då fattade jag beslutet att inte ”slödricka” utan att begränsa det väldigt noga.

Programmet gjordes 2021.