Vad är egentligen fakta om covid19?

41 min
Det florerar massor med bergfasta påståenden om covid19, men vad stämmer egentligen? Ska svensk polis börja använda elchockvapen? Och varför sover inte måsarna på natten?

Ska svensk polis börja använda elchockvapen?

En svart man som sköts ihjäl av polisen i Minneapolis har skapat rubriker igen. Enligt polischefen skulle polisen dra sitt elchockvapen men råkade istället ta sin pistol. 
Här i Sverige pågår nu en försöksverksamhet kring elchockvapen. Kan elchockvapen bidra till att minska det dödliga våldet och skador på poliser och gärningsmän? Vi har bjudit in Jonas Hansson som är projektledare i utvärderingen av elchockvapen och polisinspektör Krister Drakeklint.

Vad är egentligen fakta om covid19?

"Jag kan inte bli smittat eftersom jag tillhör blodgrupp 0". Ett av alla påståenden som är i svang om covid19. Men vad är egentligen fakta och inte? Kan man ha haft sjukdomen utan att ha utvecklat antikroppar och får man gå rakt ut i ett kramkalas när man fått sina två sprutor? Niklas Arnberg, professor virologi vid Umeå universitet kommer reder ut detta.

Prins Philips begravning

I helgen tog Drottning Elizabeth farväl av sitt livs kärlek prins Philip i kapellet i Windsor. Prinsen har själv varit med och planerat sin begravning i detalj och frågan är om det blev som han tänkt sig trots att det skedde mitt i coronapandemin och under osämja mellan barnbarnen?

Varför sover inte måsarna på natten?

Kattis får svar på varför måsarna där hon bor väcker henne varje natt klockan två. Varför är de vakna mitt i natten? Caroline Isaksson, universitetslektor i evolutionär biologi vid Lunds universitet är inbjuden till programmet.

Programledare: Kattis Ahlström
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.41
    Arja Saijonmaa - Högt över havet
    Album: Hi-Five: Svenska Schlagerhits 1
    Bolag: WM Sweden