Vårfåglar i Åkulla bokskogar - och Jessica som skådar med öronen

96 min
Vi hoppas på årets första lövsångare i Åkulla bokskogar, denna motspänstiga vår. Och så möter vi Jessica Lucic som är blind och sätter högt värde på fågelsången. Programledare: Jenny Berntson Djurvall.

Det var tänkt att vår fältreporter Lena Näslund skulle ta sig ut till Nidingen nu på lördag. Och på så vis knyta ihop året på fågelstationen ute i Västerhavet, efter att vi sänt därifrån både sommar och senhöst.

Men de hårda nordvästliga vindarna sätter tyvärr stopp för båtfärden till Nidingen och i stället söker vi upp våren i Åkulla bokskog i Halland. Gransångaren har kommit och trädpiplärkan är hörd. Med lite tur kan de första lövsångarna dyka upp - och flugsnapparen. Havsörnen har redan ungar! I programmet medverkar fågelskådaren Lars Hellsborn, reservatsförvaltaren Mikael Stenström och Anna Stenström från Naturskyddsföreningen.

Och så möter Mats Ottosson Jessica Lucic på en fågelsångspromenad i Uppsala. Jessica är blind sedan barndomen och när många andra naturupplevelser är svårtillgängliga blir fågelsången desto viktigare.

Rutan Ahlén hittade något slemmigt i en bäck, ja det såg nästan ut som ett tunt tyg. Vi hoppas kunna reda ut mysteriet med hjälp av en expert.

Vi berättar också om den döda knölval som flöt i land på sydöstra Öland nu i veckan.

I veckans kråkvinkel hänger Lisa Henkow i en vitsippsbacke och noterar tacksamt att inte ens i en klon är alla likadana.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.32
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 07.03
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024