Hemmasittare – att inte kunna gå till skolan

55 min
Hemmastittare är elever som mår dåligt av att gå till skolan. I brist på andra ord kallas dom hemmasittare. Vilka är dom och hur kan man vända utvecklingen kring frånvaro från skolan?

Lova var Hemmasittare. Hon ville inte gå till skolan. Hon mådde fysiskt dåligt bara på tanken att gå dit. I boken ”hon kallades hemmasittare” skriver Nadja Yllner om sin och sin dotters den tuffa resa. Hör deras historia om at ta sig ur en ond spiral.

Vi möter också mamma Klara som har tre barn som alla haft svårt att vara i skolan i perioder. Alla tre har ADHD och två av dem har autism, vilket gör att de behöver anpassningar i skolan. Även hemma krävs strategier för att få vardagen att fungera. Allt från att äta frukost och klä på sig till att lämnas i skolan är utmaningar och för mamma Klara har barnens välmående blivit en heltidssysselsättning. Hur får Klara vardagen att gå ihop?

– Något har fallerat. Det är ett samhällsproblem.

Det säger Malin Gren Landell, om frånvaroproblematiken. Hon leder en internationell forskargrupp som söker svaren på dom svåra frågorna kring varför inte barn kan eller vill gå till skolan.

Gäster i programmet: Malin Gren Langell, forskare, psykolog, Nadja Yllner, författare och Diana Gustafsson, verksamhetschef för Hikikomori, som ger stöd till hemmasittande unga vuxna att bryta sin isolering.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Producent: Ninos Chamoun.
Programmet sänds direkt.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Ulf Dageby - Gnistrande Snö
  Album: Soundtracket Till Modstrilogin
  Kompositör: Ulf Dageby
  Bolag: Metronome
 • 10.32
  Alexandre Desplat - Mr. Moustafa
  Album: The Grand Budapest Hotel (Original Soundtrack)
  Bolag: ABKCO Music & Records, Inc.
 • 10.41
  Home - We're Finally Landing
  Album: Before the Night
  Bolag: 606983 Records DK2