Vem vill jobba hela livet?

40 min
Hur skulle det se ut om vi skulle kunna bestämma lite mer över hur länge vi arbetar och när vi går i pension? Är deltid svaret? Dessutom om den strandade valen på Öland som riskerar att explodera.

Kommer knölvalen på Öland explodera?

Den den enorma döda knölvalen, som strandat vid Segerstads fyr på sydöstra Öland, riskerar att explodera. Den ligger med halva kroppen i vattnet och lockar till sig många människor, även om kommunen varnar för att gå för nära. Men vad ska kommunen göra med det enorma kadavret? Tom Arnbom, från Världsnaturfonden, berättade om hur man spränger dem utomlands.

Barn i svåra situationer har fått det ännu sämre under pandemin

Våld i hemmet, ensamhet och uteblivet stöd i skolan har bidragit till det. Hur ser situationen ut för de här barnen och vilka insatser ska till för att synliggöra dem och hjälpa dem? Och vilka lärdomar om digital kontakt kan vi ta med oss? Kattis och Thomas fick besök av Barnombudsmannen Elizabeth Dahlin.

Vem vill jobba hela livet?

Hur skulle det se ut om vi skulle kunna bestämma lite mer över hur länge och hur mycket vi vill arbeta och leva våra liv? Är deltid lösningen? Drottning Elisabeth är 95 år och fortsätter jobba. Morgan Häll, 80, berättade hur han vägrar att slå sig till ro, utan fortsätter att arbeta deltid varje vecka som idrottslärare. Jörgen Larsson, sociolog Chalmers har tittat närmare hur man själv kan utforma sitt liv.

"Hot vax summer"

Och så uppmärksammar vi drömmarna om och planerna inför "Hot vax summer" som blivit ett begrepp i USA. Det handlar om den vilda, vaccinerade sommaren fylld av romanser och sex, som många fantiserar om nu efter karantänen.


Programledare: Kattis Ahlström
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.10
    Will Ferrell, My Marianne - Husavik
    Album: Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga
    Bolag: SME - Arista Records