Så skildras mäns våld mot kvinnor i fiktionen

54 min
Den politiska diskussionen om våld mot kvinnor är i full gång, men hur ser skildringarna av våldet ut i tv-serier, böcker och filmer? Möt tidigare riksdagsledamoten Veronica Palm som romandebuterat med boken ”Inte alla män”.

KVINNOR ÄR REKVISITA I NORSK TV-SUCCÉ

Den norska TV-serien Exit lockar storpublik i SVT Play. Serien handlar om fyra snuskigt rika män som lever ett liv i stort överflöd men med brist på moralisk kompass, och där kvinnor är bruksvaror likt klockor och bilar. Exit bygger på intervjuer från 2017 med fyra verkliga personer i finansbranschen i Oslo. Vi har intervjuat regissören Öystein Karlsen.

DET PSYKOLOGISKA VÅLDET I FILMEN GASLIGHT

En man som metodiskt manipulerar sin fru att själv tro att hon är galen – det är handlingen i filmen Gaslight. Historien kommer från början från en pjäs, och har sedan filmatiserats flera gånger. Vi har tittat på filmen från 1940 tillsammans med psykolgen Jonas Mosskin och P1 Kulturs kritiker Emma Engström. Kan filmen öka vår förståelse för psykologiskt våld? Och vad ligger i begreppet "gaslighting"?

EN BOK OM HATETS MEKANISMER

Författaren Jean Rhys var 75 år gammal när hon fick sitt stora genombrott med romanen Sargassohavet. "Det är som att allt redan hänt. Allt sker på stället..." Så beskriver författaren Sara Lidman stilen i Sargassohavet, i en klassiker signerad P1 Kulturs Katarina Wikars.

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.53
    Michael Andrews - A Long Summer Since Passed
    Album: Me and You and Everyone We Know (Original Motion Picture Soundtrack)
    Bolag: Everloving Records