Barnens egna fågelholkar - och i nationalparken Stenshuvud kämpar backsippa och kattfot

95 min
Tredjeklassarna i Särö sätter upp fågelholkar de byggt själva. Och vår fältreporter sänder från Stenshuvud där besökstrycket ökat - en utmaning för backsipporna. Programledare är Mats Ottosson.

I Stenshuvuds nationalpark i Skåne blommar backsipporna på sluttningen mot havet och i skogen bildar vitsippor och gulsippor en matta. Hur kan nationalparken ha kvar de kräsna och karismatiska backsipporna, samtidigt som slitaget och besökstrycket ökar i pandemitider? Och hur ska den ensamma kattfoten åter bli livskraftig och finnas kvar?

Morgonens fältreporter Lisa Henkow samtalar med förvaltaren Ida Lundqvist och naturguiden Simon Lundin om arbetet med att stärka livsmiljöerna - bara för att det är nationalpark innebär det inte automatiskt att alla arter överlever.

En ser ut som en ren. En annan är inspirerad av spelet Fortnite. En tredje har en bild av en ekorre med ett kryss över. Fantasin har flödat när tredjeklassarna på Särö skola byggt sina fågelholkar, och de har nu fått pris för andra gången för sitt uthålliga arbete. Jenny Berntson Djurvall följde med skolbarnen ut när det var dags att sätta upp årets holkar.

Och så söker vi svar på en rad mysterier. Var det månne en äkta enhörning som Anna-Lena Lestander hittat? Och vad var det för underligt djur som satt på garagedörren när Edvin Olson kom hem från skolan? Och hur kommer det sig egentligen att älgar har så lång överläpp?

I veckans kråkvinkel vill Maria Westerberg vara som våren: En snäll superhjälte.

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.31
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 07.03
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
 • 07.51
  Karin Liungman - Fjädermott
  Album: Det är hårt å va hund
  Bolag: SME - Ariola