Yuja Wang spelar Prokofjevs pianokonsert nr 5

Här finns inget ljud
Glittrande, sprakande pianomagi och en hjältes turbulenta självbiografi väcks till liv av stjärnpianisten Yuja Wang och Västtyska radions symfoniorkester som spelar Prokofjev och Strauss.

När Sergej Prokofjev började arbetet med sin femte och sista pianokonsert eftersträvade han en ”ny enkelhet”. Det blev dock ett ytterst komplext och inte direkt publikfriande verk som tydligt visar Stravinskijs inflytande, men även rysk folklore smyger sig in. Prokofjev längtade hem till Ryssland och var rädd att förlora sin röst i den franska exilen. Precis som de tre första pianokonserterna skrev tonsättaren åt sig själv och gav även premiären i Berlin 1932 tillsammans med Berlinfilharmonikerna och dirigenten Wilhelm Furtwängler.

Richard Strauss däremot skrev inte till sig själv utan om sig själv i sina symfoniska tondikter. Så även i ”Ein Heldenleben” som berättar om en hjältes kamp mot bland annat elaka kritiker och påfrestande operadirektörer. Vid sin sida har han en kameleontartad medhjälpare som modellerats efter sångerskan Pauline de Ahna, ”kompositörens bättre och vackrare hälft”, som musikkritikern Eduard Hanslick kallade Strauss hustru.

Även Strauss sista opera ”Capriccio” bär starkt självbiografiska drag och kombinerar komedi med seriösare undertoner. Istället för en uvertyr med full symfoniorkester inleds operan med en själfull stråksextett.

Solist: Yuja Wang, piano. Västtyska radions symfoniorkester, Köln. Dirigent: Jakub Hrůša.

1. Sergej Prokofjev: Pianokonsert nr 5
2. Richard Strauss: Ein Heldenleben

Konsertinspelning från 2018, Filharmonin, Essen.

Belceakvartetten, Isabelle van Keulen, violin, Alexander Rudin, cello.

3. Richard Strauss: Introduktion till ”Capriccio”

Från Holländska radion.

Programledare: Eva Maria Hux

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.03
  Yuja Wang (piano), Västtyska radions symfoniorkester, Jakub Hrůša (dirigent). - Pianokonsert nr 5
  Kompositör: Sergej Prokofjev
 • 20.27
  Richard Strauss - Ein Heldenleben
  Västtyska radions symfoniorkester, Jakub Hrůša (dirigent).
 • 21.18
  Richard Strauss - Introduktion till "Capriccio"
  Belceakvartetten, Isabelle van Keulen (violin), Alexander Rudin (cello)