Hoten mot det fria ordet – Ungern, Belarus och Turkiet i fokus

54 min
Det är FN:s världsdag för pressfrihet och i P1 Kultur är villkoren för journalister och författare i Ungern, Belarus och Turkiet i fokus. Hur allvarlig är situationen för yttrandefriheten i de tre länderna?

PRESSFRIHETEN ÄR HOTAD

När Reportrar utan gränser nyligen publicerade årets så kallade pressindex så landar Ungern på plats 92 av 180 länder, Turkiet har placeringen 153 och Belarus 158.

Hur hotat är det fria ordet?

P1 Kultur samtalar med Sveriges Radios Johan-Mathias Sommarström, mellanösterkorrespondent, Lesia Rudnik, ordförande för "Sveriges Belarusier" och Daniel Gustafsson, författare och översättare, om gränserna för den oberoende journalistiken. Vilka metoder används för att tysta misshagliga journalister?

Valet i Belarus i somras ledde till starka protester och ihållande demonstrationer mot president Lukasjenko. Regimen svarade med att fängsla ett stor antal journalister och många har dömts för fleråriga fängelsestraff. Vilka möjligheter har omvärlden att utöva påtryckningar för att få dem fria?

I Ungern är det få oberoende medier kvar och i Turkiet har villkoren för journalister och författare varit svår efter kuppförsöket 2016 – finns det något hopp om att den bistra utvecklingen kan vända?

MÖTE MED POETEN ELISABETH BERCHTOLD

I poeten Elisabeth Berchtolds böcker är det kvinnorna som kommer till tals. I hennes nya diktsamling "Modersmyter", handlar det om fyra generationer kvinnor och dikterna växlar mellan en högst igenkännbar småbarnsvardag och mer drömska erfarenheter framsjungna av gudinnor och mytologiska gestalter.
Nu är hon "Månadens diktare" i Dagens dikt och P1 Kultur sänder därför Nina Asarnojs reportage från i mars när våren börjat spira!

DAGENS ESSÄ

Forough Farrokhzads frispråkiga dikter bröt med alla litterära och sociala konventioner. I dagens OBS reflekterar författaren Marjaneh Bakhtiari över den iranska poeten och filmaren poesi, liv och död.

"KISTMAKARNA" AV ROBERT ÅSBACKA

I lördags var det 1 maj och högtidsdag för arbetarrörelsen. Men på grund av pandemin, blev det även den här våren ett firande utan demonstrationståg och smattrande fanor. Och speciellt festligt för socialdemokratin är det inte heller i Robert Åsbackas aktuella roman "Kistmakarna" – kulturredaktionens Jenny Teleman har läst och berättar i P1 Kultur om en stillsam satir över arbetarrörelsen i 2000-talets Sverige.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.05
    Tom Jones - Popstar
    Album: Popstar
    Bolag: WMG - S-Curve Records