Varför låser fransmännen in sina chefer?

40 min
Vid upprepade tillfällen har fackföreningsmedlemmar i Frankrike låst in sina chefer när de inte kommit överens. Vilket resultat får det? Dessutom - rörpostens historia och Thomas hönshållningstips.

Varför låser fransmännen in sina chefer?

I förra veckan blev några chefer på en fransk bildelsfabrik inlåsta av uppretade fackföreningsmedlemmar som menade att ledningen varit ovillig att inleda en dialog om en väntad fabriksnedläggning. Det är inte första gången som chefer blivit inlåsta av facket i just Frankrike. Vad beror det på? Att flera franska fackförbund inte drar sig för konfrontation? Varför har svenska LO valt en annan väg? Vi gästas av Teresa Küchler som bevakar Frankrike för Svenska Dagbladet och Oscar Ernerot, internationell sekreterare på LO.

Finns det en framtid för rörposten? 

Det ska utredas om rörposten i Rosenbad har en framtid. Rörposten hade sin storhetstid under decennierna kring förra sekelskiftet. Även fast vanlig post delades ut flera gånger om dagen skickades blixtsnabba meddelanden med tryckluftsdriven rörpost i storstäder som Paris och Berlin. Varför? Flera stora sjukhus har investerat miljoner i nya supersnabba rörpostsystem. Varför är rörposten överlägsen människan när det handlar om att transportera blod och provsvar? Jonas Eriksson, teknikchef på Akademiska sjukhuset i Uppsala medverkar tillsammans med Anders Lindeberg-Lindvet, intendent på Tekniska museet.

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Ulrika Lindqvist

Research: Julius Bäckman

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.11
    Digiffects Sound Effects Library - Barn Ambience with Cows, Chickens, Rooster and Farm Animals
    Album: Farm Sounds
    Bolag: Hot Ideas 2016