Klara Kristalovas ogulliga sagoväsen i keramik tar plats hos Carl Eldh

53 min
Klara Kristalova är en internationellt uppmärksammad konstnär. På torsdagen öppnar hennes utställning ”Sången om allt” på Carl Eldhs ateljémuseum i Stockholm. Följ med in i en egensinnig bildvärld.

KLARA KRISTALOVA STÄLLER UT

Klara Kristalovas keramikskulpturer har en förmåga att fastna i minnet. Glaserade sagoväsen i keramik, många kvinnor, och de är inte gulliga. Framförallt tar de plats med självklarhet och balanserar på gränsen till det banala.

Framgångarna har också varit stora. Klara Kristalova är en efterfrågad konstnär både i Sverige och utomlands. Under torsdagen öppnar en sommarutställning på Carl Eldhs ateljémuseum.

HYTTSTÄDERSKAN LIIS HAR HUVUDROLLEN I ANNA FOCKS NYA ROMAN

Estnisk punk, ensamma vandringar i Tallinn och korsord - välkommen till författaren Anna Focks nya romanvärld. "Kustobservationer" heter boken, och vår reporter Jonathan Eklund har träffat henne under Älvsborgsbron i Göteborg för att prata om romanen och lösa lite kordord.

- HITTAR DU RYTMEN, DÅ KAN DU SÄGA VAD DU VILL OCH NÅ EN PUBLIK.

Det säger den hyllade amerikanske konstnären Arthur Jafa, just nu aktuell med en stor utställning på Louisiana. Hör Cecilia Blombergs möte med Jafa från 2019, en intervju det svänger om.

HÖR EUROVISIONSSCHLAGER OCH POLITIK IHOP?

Kl 19 på onsdagskvällen är det digital direktsändning av paneldiskussionen ”Eurovision – musik och politik”. Samtalet sänds live på både Sveriges Radios egen hemsida och på SR:s Facebooksida.

Hör P1 Kulturs Fredrik Wadström om en europeiskt projekt för att skapa en icke-politisk arena – men som aldrig riktigt lyckats.

DAGENS OBS-ESSÄ

När litteraturkritikern Anina Rabe läser gotisk litteratur gungar hennes inre och kalla kårar smyger längs ryggraden.

Den gotiska är en genre med plågade hjältinnor, övernaturliga inslag och ett högtravande språk. Vad är det som lockar så många kvinnor till berättelserna?

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.23
  Vennaskond - Täna Jälle Me Joome Bensiini
  Album: Priima
  Bolag: 595242 Records DK
 • 13.35
  Frank Ocean - Seigfried
  Album: Blonde
  Bolag: Boys Don't Cry
 • 13.36
  Robert Hood - Minus
  Album: Internal Empire
  Bolag: Tresor
 • 13.56
  Jamala - 1944 - Eurovision 2016 - Ukraine
  Album: Eurovision Song Contest 2016 Stockholm
  Bolag: Enjoy Records