Tokyo till Tokyo – Bombattentat och datastrul kantade OS i Atlanta

30 min
OS i Atlanta 1996 var fel på många sätt. Många tyckte att det hade varit lämpligt och snyggt att låta Aten arrangera 100 år efter de moderna spelen just där men så blev det inte. Vi har träffat OS-debutanterna 1996, Kicki Bengtsson och Jonas Björkman.

Datastrul och dålig eller felaktig information rörde till det för media och aktiva. Bussar som inte gick eller i värsta fall till fel ställe var också vanligt förekommande. Som om inte det vore nog inträffade också ett bombattentat som krävde två människoliv, men spelen fortsatte i alla fall.

Slutorden från IOK-basen Juan Antonio Samaranch vid den avslutande ceremonin blev inte som vanligt ”bästa spelen någonsin” utan ”bra jobbat Atlanta”.

Samtliga IOK:s 197 länder deltog och Sverige klarade sig ganska bra med två guld, fyra silver och två brons. Vi har träffat två svenskar som hamnade utanför prispallarna. Kicki Bengtsson i det svenska fotbollslandslaget i den historiska första OS-turneringen för fotboll på damsidan. Dessutom Jonas Björkman – tennisspelaren som gjorde sitt första OS men utan framgång.

Avsnittet är gjort av Dag Malmqvist och Roger Burman. 2020. 
Slutmix: Patrik Falck.

Arkivljud: Sveriges Radio.

Foto omslagsbild/kollage: TT