En komikers återkomst?

53 min
Soran Ismail har inte arbetat som komiker sedan 2017, då har anklagades för sexuella övergrepp på flera kvinnor. En ny SVT-dokumentär reser frågan om det är dags för comeback.

"Persona non grata" heter en ny dokumentär i två delar på SVT Play. Den handlar om komikern Soran Ismail och hans fall, efter att flera kvinnor riktat anklagelser om övergrepp - bland annat våldtäkt - emot honom i samband med #metoo 2017. Ismail misstänks inte längre för något brott och berättar nu om skammen, självmordstankarna och varför han länge valde att tiga. Vad krävs egentligen för att återvända till strålkastarljuset, och vad händer med motpartens röster när deras berättelser riskerar att göra dem skyldiga till förtal? Kulturredaktionens filmkritiker Emma Engström har sett "Persona non grata".

ARBETARLITTERATUR PÅ FRANSKA

P1 Kultur gör en djupdykning i fransk romankonst. I Joseph Ponthus uppmärksammade "Vid Bandet" skildras den nya underklassens Frankrike på fri vers. Men finns det en fransk arbetarlitteratur? Våra kritiker Anna Tullberg och Jenny Teleman har läst franska böcker med underifrånperspektiv av Annie Ernaux, Édouard Louis och Florence Aubenas. Cecilia Blomberg tipsar om några aktuella, franska filmer på samma tema.

ESSÄ

1860 utkom en nederländsk bok som bidrog till att mildra det koloniala förtrycket i Indonesien, men som också fick inflytande över svensk litteratur. Litteraturvetaren Jimmy Vulovic berättar om "Max Havelaar" - en viktig bok om kaffe.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Mårten Arndtzén

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.16
  Charles Trenet - Ménilmontant
  Album: The Extraordinary Garden - The Very Best Of Charles Trenet
  Bolag: Parlophone France
 • 13.57
  Archie Shepp, Jason Moran - He Cares
  Album: Let My People Go
  Bolag: Archieball