Orson Welles – underbarn och multisnille med extra allt, och lite till

55 min
För 80 år sedan gjorde Orson Welles sensation med sin debutfilm "Citizen Kane”, en film som än idag toppar listor på de bästa som gjorts.

Orson Welles var inte ”bara” regissör, producent, manusförfattare och skådespelare, utan ofta alltihop på en gång. Han var ett slags multisnille som behärskade olika genrer – teater, radio och film. Men hans många gånger grandiosa visioner delades inte alltid av de som satt inne med pengar att finansiera dem.

1938 blev han framröstad som USA:s populäraste radiopersonlighet i en tidning. Han blev inte bara utnämnd till “Outstanding New Radio Star of the Year”, utan fick också pris som en av 1938 års ”glamourkungar” med motiveringen – något tveeggad– att han med sin ”fulsnygghet hade satt en ny standard för vad som var attraktivt hos män”.

I veckans program tittar vi närmare på den hysteri som Orson Welles skapade 1938 med radiopjäsen War of the World. Eller, hur ligger det egentligen till med den saken? Det berättar vi mer om. Vi pratar också med mode- och filmvetaren Louise Wallenberg om filmen Citizen Kane. Vad är det som gör den så bra? Och så försöker vi reda ut vad pondus är och hur man kan få det.

Veckans gäst är Mårten Blomqvist, filmkritiker i Dagens Nyheter.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.05
  Blake Lee - Words of Wisdom
  Album: Words of Wisdom
  Bolag: Blake Lee
 • 10.07
  Set - Deeper
  Album: A Day in Mortal Flesh
  Bolag: CNCCMI
 • 10.14
  Johann Hermann Schein - Ich Ruf Zu Dir
  Greta De Reyghere, Katelijne Van Laeten, Bernard Foccroulle
  Deutsche Barock Kantaten (8)
  Textförfattare: Psaltaren 130
  Etikett: Ricercar