Medvetet ensidigt i SVT:s kritiserade Soran-dokumentär, åtal för förtal på nätet ökar, nya plattformar för grävande journalistik

35 min
Varför fick Soran Ismail, till synes utan motfrågor, berätta sin historia i SVT? Antalet åtal för förtal ökar i Sverige. Är journalistiken vinnaren i det pågående streamingkriget?

SVT försvarar kritiserad Soran-dokumentär
I veckan publicerade SVT programmet Persona non grata om komikern Soran Ismail som efter att ha anklagats för flera fall av våldtäkt i samband med metoo försvann från offentligheten.

Det är ett program som enligt SVT inte handlar om skuldfrågan, utan ska skildra hur anklagelserna påverkat Soran Ismails liv.

Kritiken mot SVT har i veckan varit omfattande. Inte minst har många ställt sig frågande till att ingen av de kvinnor som anmält Soran Ismail kommer till tals.

Vi ringde upp Sofia Dahlström, ansvarig utgivare för programmet, för att fråga hur de tänkt.

Reporter: Johan Cedersjö.


Internet driver förtalsmålen i Sverige
Förtal, förtal, förtal. Det har verkligen varit på tapeten de senaste åren med förtal.

Uppståndelsen fick rejäl fart efter Metoo då flera fall avgjordes i domstol. Men det har sedan dess fortsatt. Just nu är bland annat Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush anmäld efter uttalanden i samband med det uppmärksammade husköpet.

Men de här kända fallen är bara toppen på ett isberg.

Internet har möjliggjort för var och en att få stor spridning för uttalanden och anklagelser. Och sedan 2016, när internetrelaterade förtal fick en egen brottsrubricering, har antalet åtal ökat rejält.

Förra året väcktes totalt 56 åtal, till skillnad från 2016 när siffran bara var 14.

Reporter: Tonchi Percan


Nya plattformar utmanar gamla TV-jättar
De traditionella grävprogrammen – som Uppdrag granskning och Kalla fakta – har alltid varit en naturlig plattform för journalistiska TV-gräv och granskningar. Ofta med ett väletablerat berättarspråk och något förutbestämd dramaturgi.

Men på senare tid har det blivit allt vanligare att den här typen av journalistiska avslöjanden nu publiceras hos de stora de streamningtjänsterna. Förra året sändes den prisbelönade dokumentärserien om Estonia på dåvarande Dplay och nu har HBO Nordic producerat dokumentärserien Knutby: I blind tro.

Är det en ny trend vi ser? Är TV4 och SVT nu rundade och passé? Kan vi till och med säga att journalistiken är vinnaren i det ständigt hårdnande streamingkriget?

Reporter: Alexandra Sannemalm.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.26
  Brian Eno, Brian Eno, Rhett Davies, Fred Frith - Strange Light
  Album: Music For Films
  Kompositör: Brian Eno
  Bolag: Polydor
 • 11.36
  Brian Eno - Strange Light
  Album: Music For Films
  Bolag: EMI Catalogue