En stol till varje gäst – även de kvinnliga: Andreas Liljeheden, Bryssel

3:31 min
Utrikeskrönika 12 april 2021.

Bryssel, måndag.

En av sakerna som verkligen slog mig när jag lämnade Sverige och flyttade till Bryssel var hur nästan överdrivet artiga många män var mot kvinnor.

Med min svenska bakgrund tyckte jag att belgarna och män av många andra nationaliteter nästan slog knut på sig själva för att låta kvinnor gå först in, öppna dörren för kvinnor, skjuta in stolar för kvinnor, och så vidare.

Tänk om bara Charles Michel, Belgiens förre premiärminister, numera EU:s ordförande, haft samma ryggmärgsreflex som de flesta andra män verkar ha i Bryssel. Då hade han nog undvikit det politiska storbråk som vi har sett den senaste veckan. Det som kallats sofa gate, stolincidenten eller kort och gott “den manschauvinistiska förnedringen”.

Det hela inträffade när Charles Michel besökte Turkiets president Erdogan tillsammans med Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande.

I ett kort klipp kunde man se hur Erdogan, till blixtrande kamerablixtar, visade in sina gäster till ett stort vackert mötesrum med landsfadern Atatürk på väggen. De gick fram till två stolar där de båda männen, Erdogan och Michel, slog sig ner.

Von der Leyen, EU-kommissionens första kvinnliga ordförande, förpassades till en soffa vid sidan av.

I klippet kunde man se att hon förvånad stannar upp, och harklar sig.

Ett hmm, som för att påpeka, hör ni, det saknas en stol här.

Om arrangemanget var ett medvetet drag från Turkiets sida med syfte att splittra EU och stärka den osämja som alla vet redan finns mellan de båda EU-ledarna så var det ett drag som gick hem.

Det är klart att den turkiska regeringen fått en hel del kritik för sin kvinnosyn men den som fått mest skäll är nog Charles Michel. För att han inte stod upp för von der Leyen och för att EU-ledarna inte visade enad front.

Michel har i efterhand sagt att han ångrar den djupt olyckliga situationen – men han har inte direkt bett om ursäkt. Istället har han skyllt på turkiska tjänstemän som inte ställde fram tillräckligt många stolar och därefter har det hela eskalerat till ett politiskt storbråk.

Turkiet utrikesminister har kontrat med att de bara följt den begäran som kom från Michels diplomatiska stab. Italiens premiärminister har kallt Erdogan diktator och Turkiet har kallat upp Italiens ambassadör. De största politiska grupperna i EU-parlamentet vill i sin tur kalla till sig både Michel och von der Leyen för att diskutera skandalen i plenum.

I en lång intervju med belgisk tv häromdagen försökte Michel förklarar sitt agerande, bland annat med att han inte är en expert på protokoll och diplomatisk etikett.

Det är inte jag heller.

Trots många år här i Bryssel har jag fortfarande svårt att få till det där lätta bockandet som andra män använder när de släpper förbi och fram kvinnor först. Gärna i kombination med en gentil handrörelse och ett “varsågod, frun” eller “varsågod, fröken”.

Men bjuder jag hem gäster, ja då ser jag i alla får en stol att sitta på. Fast det har inte med protokoll att göra, utan allmänt hyfs.