Färsk ilska i Minneapolis: Cecilia Khavar, Washington

3:04 min
Utrikeskrönika 13 april 2021.

Washington, tisdag.

Minneapolis var redan en stad på helspänn. I drygt två veckor har strålkastarljuset återigen riktats dit. Mot en av de mest uppmärksammade rättegångarna på decennier i USA. Den mot före detta polisen Derek Chauvin som står åtalad för dråp efter att i runt nio minuter ha tryckt ned afroamerikanen George Floyd på marken. Sedan dog en till svart man under ett polisingripande i en förort till staden.

Det var i söndags eftermiddag lokal tid som 20-åringen stoppades i sin bil för en ogiltig registreringsskylt. Polisen såg då att han var misstänkt för en förseelse och försökte gripa honom med handfängsel, när han gjorde motstånd. I en dramatisk filmsekvens från en av polisernas kroppskameror ser det ut som att mannen försöker sätta sig i bilen igen. Då varnar polisen för att hon har en elpistol men skjuter istället ett skarpt skott med sitt tjänstevapen. På filmen hör man henne omedelbart utbrista, herregud jag sköt honom. 20-åringen kör iväg i bilen flera kvarter innan den krockar med ett annat fordon. Han dog av skottskadan.

Polischefen i Brooklyn Center strax utanför Minneapolis, där skjutningen ägde rum sa på en presskonferens igår att polisen troligen avfyrade sitt skjutvapen istället för elpistolen av misstag. Hon är nu avstängd medan en utredning pågår.

Men i Minneapolis där känslorna efter George Floyds död fortfarande är starka och många håller andan inför domen mot Derek Chauvin, har händelsen lett till ännu mer sorg, ilska och frustration. Fredliga protester men också våldsamheter utbröt i söndags och polisen svarade med tårgas och Nationalgardet som redan var på plats i området för rättegången kallades till platsen.

Igår beslutade borgmästarna i både Minneapolis och systerstaden St Paul om utegångsförbud för att försöka stävja nya kravaller. Och tre idrottsmatcher i de nationella basket- hockey- och baseball-ligorna ställdes in. Enligt baseball-laget the Minnesota Twins för att visa respekt, efter det som inträffat.

President Joe Biden sa i ett uttalande att han förstår smärtan och ilskan hos många afroamerikaner, men också att våldsamheter aldrig kan rättfärdigas.

Samtidigt fortsätter idag rättegången mot Derek Chauvin, och domen, en av de mest emotsedda på årtionden, kan komma redan i slutet av april. Och om mycket stod på spel redan innan, en chans till upprättelse i mångas ögon eller rädsla för upplopp till exempel, så har den omskakande händelseutvecklingen höjt insatserna ännu mer- som Washington Post skriver idag.

Eller som borgmästaren i samhället utanför Minneapolis där 20-åringen sköts till döds sa igår: Det här kunde inte ha hänt vid någon sämre tidpunkt. Vi är alla förkrossade.