Sjukförsäkring viktigare än migrationsfrågan: Roger Wilson, New York

2:57 min
Utrikeskrönikan 15 april 2021.

New York, torsdag.

Nyss hemkommen från en reportageresa till gränsen mellan Mexiko och Texas, så känns Manhattan ganska svalt.

Och inte bränner vårsolen här som den gjorde i helgen, när jag och min kollega, migrationskorrespondenten Alice Petrén tagit oss ner till floden Rio Grande, vid den amerikanska staden Roma. En av de platser där många migranter tar sig över gränsen till USA.

För Rio Grande är inte så Grande just här. Och det korta avståndet mellan de två länderna blev än mer tydligt när ett gäng kompisar obesvärat simmade ut från den mexikanska sidan till en av pelarna under bron som fungerar som gränsövergång, för att kunna använda betongfundamentet där för att dyka från. Och jag var inte ensam om att notera deras framfart.

Gränspoliser och medlemmar av nationalgardet satt ganska tätt utposterade på den amerikanska sidan längs hela det här gränsavsnittet. I sina varma uniformer antagligen lite avundsjuka på de där badarna.

Så plötsligt hände något! Var det någon som försökte ta sig över? Nej, falskt alarm. Några killar från nationalgardet berättade för oss hur folk från andra sidan ibland simmade lite extra nära den amerikanska stranden, bara för att se hur mycket febril aktivitet som de kunde utlösa bland gränspoliserna.

Mitt i allt gravallvaret vid bevakningen vid gränsen, och den infekterade amerikanska politiska debatten kring migrationsfrågorna och rekordhöga siffror för migranter som försöker ta sig in i USA, så fanns det alltså ändå de som tog tillfället i akt för att retas lite. "Ska jag titta på kanal fem eller sex", hojtade en av badarna till mig när jag stod och försökte ta upp lite ljud senare.

Många som jag pratade med där i gränstrakterna, var ganska avslappnade kring det där med migranterna som tar sig över gränsen. Visst verkade det komma extra många nu, men det var också något som förekommit länge i det här området. Kanske har det en viss betydelse att nästan inga migranter stannar i södra Texas längre än några dygn. Sedan fortsätter de allra flesta vidare mot släktingar, vänner och jobb på andra platser.

Vid gränsövergången utanför staden McAllen tornar den nu världsberömda och ökända gränsmuren upp sig.

"Meningslös", tyckte en man som jag träffade där. "Folk hittar alltid ett sätt att ta sig hit ändå". Och ville hellre prata om svenska sjukförsäkringar och hur de fungerar. För den amerikanska variant som han betalade varje månad, täcker inte de läkemedel han behöver för sin diabetes. Så han får åka över gränsen till Mexiko för att köpa insulin var tredje månad, eftersom det är betydligt billigare där än i USA. Det var ett större problem för honom, än de rekordhöga migrationssiffrorna vid gränsen.