När kriget inte kom – två nya böcker diskuterar Sverige under andra världskriget

54 min
Att Sverige aldrig deltog i andra världskriget, vilken betydelse har det haft för den svenska självbilden? Och har det resulterat i ett slags utanförskap som märks i både politik och kultur?

”Landet utanför: Sverige och kriget 1940-1942” av Henrik Berggren och ”Vi som inte var med i kriget” av Bengt Lindroth är två aktuella böcker som diskuterar Sverige och andra världskriget.

Hur präglade neutralitetspolitiken Sverige och vilka konsekvenser fick den på lång sikt, även många år efter krigsslutet? Bengt Lindroth, som är mångårig medarbetare på Sveriges radio, har som journalist bevakat Norden i decennier och i sin bok söker han bland annat svaren på varför Sverige så många gånger har valt andra vägar än de nordiska grannarna.

Henrik Berggrens "Landet utanför" ska bli en trilogi, där han skildrar Sverige under krigsåren. Henrik Berggren djupdyker i historien och skildrar de stor politisk skeendena, men med en blick på vardagsdetaljerna hela tiden. Tillsammans med de båda författarna nystar vi oss bakåt i historien, för att hitta trådarna som löper fram till Sverige idag.

PÅ VÅRPROMENAD MED TOMAS BANNERHED

"En vacker dag" heter Tomas Bannerheds nya bok, som skildrar en vandring runt Mälarön en strålande dag när våren äntligen kommit. Följ med P1 Kulturs reporter Nina Asarnoj på en promenad tillsammans med författaren, där fåglarna ackompanjerar intervjun som gjordes en vacker dag i solen.

DAGENS OBS – EMILY DICKINSON OCH VULKANERNA

Har det inte varit ovanligt mycket vulkanutbrott i världen på sistone? På isländska Fagradalsfjäll har det pågått ett i snart två månader och på Sicilien har Etna vaknat igen, under våren. I litteraturhistorien spelar vulkaner och deras utbrott en framträdande roll, inte minst för den amerikanska poeten Emily Dickinson – som själv kände sig besläktad med vulkanerna. Josefin de Gregorio spårar efterskalven i hennes poesi.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Maria Götselius