Tyck om mig!

55 min
Idag finns en större medvetenhet om risken att hamna utanför och att känna sig som en "bluff". Vad krävs för att vi ska bli omtyckta av andra och inbjudna in i värmen?

Enligt professorn, Lars-Johan Åge, finns två typer av popularitet.

– Den ena är sund och den kallar han för omtyckthet och det handlar om nära relationer. Människor som vill träffa oss igen.  Den ytliga popularitet som är mindre sund handlar om anseende och makt över andra, säger han

Enligt honom är att vara "äkta" ett sätt att bli omtyckt. Men vad innebär det att vara äkta? Enligt psykologen och forskaren Irena Makower är det bland annat att drivas av sina inre värderingar.

– Den förlösande processen är väldigt lång idag. Jag känner 40-åringar som fortfarande söker, dom vill byta jobb eller ha kanske ha familj och det är många beslut. Det är lätt det blir ett perfektionistiska tänkande, man villl välja bästa livet. Men vad är det bästa livet?

Idag känner människor allt mer krav och måsten från sin omgivning och samhället.

– Man måste säkerställa att man lever upp till kraven. Det kan vara att det måste se ut på ett visst sätt hemma, eller att man måste vara på ett viss sätt. Det kan också vara att få andras godkännande för att fatta vissa beslut. Säkerställa att något är korrekt eller stilla inom sig själv, säger Alexander Rosental, psykolog och specialist på perfektionism.

Gäster: Lars-Johan Åge, professor vid Gävle högskola som forskat inom förhandling, aktuell med boken Omtyckt, Alexander Rozental, psykolog och författare och Irena Makower, psykolog och författare.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Michael Georgiades, Leon Karlsson, Francisco Tarrega - Lagrima
  Kompositör: Michael Georgiades, Leon Karlsson, Francisco Tarrega
  Bolag: Cavendish Music
 • 10.12
  Matti Bye - Valse Noir
  Album: Tove (Original Film Soundtrack)
  Bolag: Rotor Records
 • 10.36
  Erik Truffaz - Nature boy (feat Sly Johnson)
  Album: Paris
  Bolag: Jazz
 • 10.43
  Chapelier Fou - Darling, darling, darling...
  Album: Darling, darling, darling... EP
  Bolag: Ici d'ailleurs
 • 10.44
  Erik Truffaz - Come Together (Featuring Sly Johnson)
  Album: Paris (Avec Sly Johnson)
  Bolag: Jazz