Så går det att göra serie av den älskade romanen ”Den underjordiska järnvägen”

53 min
I helgen har filmatiseringen av Colson Whiteheads "Den underjordiska järnvägen" premiär. Dessutom: Svante Thuresson, legendarisk sångare, har lämnat oss.

SVANTE THURESSONS KÄNSLA FÖR FRASERING

I veckan gick Svante Thuresson, en av Sveriges stora röster, bort. Berit Nygren från P2 medverkar och pratar frasering, fickkornett och ger exempel där hans jazziga sång briljerar.

SLAVERIETS USA SKILDRAS I SERIE

Colson Whiteheads roman om en underjordisk fritagningsrörelse i slaveriets USA belönades med Pulitzerpriset och läsarnas kärlek. Nu har den blivit serie i regi av Barry Jenkins (Moonlight) (Amazon Prime). Vi har sett den.

ÅTTIOTALETS HYLLADE BERLIN ALEXANDERPLATZ NYGJORD OCH SLUTLIGEN SEBAR

Det har pratats så länge om "Berlin Alexanderplatz" och nyfilmatiseringen av den. Då menar vi Burhan Qurbanis omtag av Alexander Döblins roman som Rainer Werner Fassbinder ju iscensatte 1980. Denna vecka får den äntligen premiär i Sverige. Vi pratar med Roger Wilson i New York som bevakat den här filmen ett tag. (Biopremiär)

STEKHETA ALEXANDER ABDALLAH och AMY DEASISMONT I NY SERIE

"Thunder in my heart"  av och med Amy Deasismont kan komma att smälta hjärtan i vår. Bara det faktum att "Salim i Snabba Cash" är med, det vill säga Alexander Abdallah, gör att många säkert kommer att ge den en chans. Premiär nästa helg och Björn Jansson har informationen. (Viaplay)

KLASSIKERN - CITIZEN KANE

Mårten Blomkvist har gjort veckans Klassikern - filmen "Citizen Kane". Orson Welles film om en ensam mediemogul har kallats "världens bästa film" - stämmer det än?

Programledare: Lisa Bergström
Producent: Minna Grönfors

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.06
  Svante Thuresson - Svante Thuresson (Jag är hip)
  Album: Bästa
  Bolag: WM Sweden
 • 13.08
  Svante Thuresson - Alone Together
  Album: The Svante Thuresson Quartet Live
  Kompositör: Arthur Schwartz
  Bolag: Sittel
 • 13.11
  Svante Thuresson, Claes Crona Trio - Stockholm Sweetnin'
  Kompositör: Quincy Jones
  Bolag: Crown Jewels
 • 13.48
  Ttes Raides - Les Autres
  Album: Banco
  Bolag: Warner Music