Algernas universum och vår på fågelön Nidingen

96 min
Vi dyker ner bland både stora och små alger vid Släggö i Lysekil. Och så möter vi ejdrar och tretåiga måsar - och människorna vars hjärtan klappar för fågelön Nidingen. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Vi frossar i algernas mångfald: Från röd till grön, från makro till mikro. Fältreporter Karin Gyllenklev kikar ner i havet vid Släggö i Lysekil tillsammans med marinbiologen Ellen Schagerström. Här finns arter som nervtång, fingertare, kolasnöre, havssallat och ektång.

Men det handlar också om de livsviktiga mikroalgerna, "havets juveler", som Angela Wulff, professor i marin ekologi, kallar dem. De står för hälften av syret i atmosfären och utgör basen i havets näringsväv. Och de har utvecklat så många sätt att leva: en del snärtar sig fram med en piska medan andra har kiselsköldar med magnifika mönster, och de finns på is, inuti sten, fritt i vattenmassan eller ovanpå andra alger. Till exempel.

Och så återvänder vi till ön Nidingen i Västerhavet, där Göteborgs ornitologiska förening driver en fågelstation. Det var tänkt att vår reporter Lena Näslund skulle direktsända därifrån för några veckor sedan, men den hårda nordanvinden satte stopp för det. Men hon kom dit till slut, till en fågelö som älskas av både fåglar och människor.

I veckans kråkvinkel hänger Tina-Marie Qwiberg i skogen med barnbarnet - och lyssnar på kråkan som har en hel del att berätta.

Och så följer vi med ut i de västerbottniska skogarna där ljudinspelare nu läggs ut för att få bättre koll på kungsörnarna.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.32
    Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
    Album: Bird Sounds
    Bolag: Hot Ideas 2016