Gränslös stilbrytare och dagboksskrivare – Anaïs Nin

55 min
Författaren Anaïs Nin har både höjts till skyarna och skjutits i sank. Hon skrev om det tabubelagda, om sådant som sex och abort, gav ut sina dagböcker och levde ett minst sagt utsvävande liv.

Anaïs Nin beskrev sig själv som att: ”jag är en kamera, jag är en bandspelare, jag är ett öga”. Hon skrev hela tiden - överallt. Dagboken såg hon som ett redskap för att ”hantera livet”.

Hennes stil har beskrivits som "själva essensen av kvinnlighet". Hon bar vackra kläder, sminkade sig omsorgsfullt och bar prydliga hårband. Men det Anaïs Nin verkligen intresserade sig för var att på djupet försöka förstå sig på människor och deras drivkrafter, inte minst sina egna.

Hon blev först känd för sina erotiska berättelser, men det är just hennes dagböcker som på senare år har vunnit allt fler läsare. När dagböckerna först började ges ut, 1966, skapa dem sensation. Innehållet utforskade nämligen sådant som tidigare sällan omskrivits. Som incest, homosexualitet, aborter och utomäktenskapliga förbindelser med både män och kvinnor.

Idag har Anaïs Nin äntligen börjat få sin rättmätiga status, och säkrat sin plats i historien, som en banbrytare och något av en modern feministisk förebild.

I veckans Stil tittar vi närmare på det växande intresset för att skriva och även läsa andras dagböcker, vi ringer upp författaren Lydia Sandgren för att prata om psykoanalysens roll i Anaïs Nin liv och författarskap och så djupdyker vi in i håraccessoarernas värld.

Veckans gäst är Britt Arenander, författare och översättare - inte minst till Anaïs Nin dagböcker.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Erik Satie - Gymnopédie Nr 1
  Alessandro Deljavan
  Etikett: Onclassical
 • 10.10
  Yazoo - Nobody's Diary
  Album: The Indie Scene 83
  Kompositör: Alison Moyet
  Bolag: Connoisseur Collection
 • 10.13
  Weyes Blood - Diary
  Album: Diary
 • 10.35
  H Hunt - Pêche Ii
  Album: Pêche Ii
 • 10.47
  Noname, Akenya, Eryn Allen Kane - Reality Check
  Kompositör: Cam O'bi
  Bolag: Noname
 • 10.55
  Debarge - Rhythm Of The Night
  Album: The Last Dragon
  Kompositör: Diane Warren
  Bolag: Motown
 • 10.58
  Thomas Newman, Michael Boddicker, Kim Bullard, Rick Cox, George Doering, Larry Klein, Neil Stubenhaus, Michael Fisher, Dan Greco - Leave Atlantic City
  Album: Desperately Seeking Susan
  Kompositör: Thomas Newman
  Bolag: Varese Sarabande