Korrespondenten Malin Mendels indiska liv

30 min
Att Malin Mendel hamnade i Indien som SVTs korrespondent handlar till stor del om mat. Malin berättar om maten, livet i Indien och hur tv-serien Världens sämsta indier kom till.

Redan som barn fick Malin Mendel smak för det mustiga, kryddiga köket. Hon är uppvuxen på Tjörn med en mamma och pappa som var totalt ointresserade av att laga mat. Men när de flyttade till Pakistan satt Malin på köksbänken och tittade storögt när familjens kock lagade maten.

– Man har ofta en kock hemma där. Jag kände doften av spiskummin och lök som rostades, alla kryddor och åt resultatet av det. Jag älskade den maten.

Det var minnet och smaken av den pakistanska maten som senare drev henne till Indien.

– Jag ville komma tillbaka till den delen av världen, jag längtade efter den maten.

Nu har hon varit korrespondent för SVT i Indien i över 15 år. Det har också blivit flera kokböcker. Den senaste heter Mitt indiska liv. Med den vill Malin öppna upp våra ögon för den indiska kosten som hon ser som god, nyttig och miljövänlig.

– 80 procent av indierna är hinduer och enligt hinduismen ska man inte döda och äta djur. Det finns en stark tradition av vegetarisk mat och den är också så god och smakrik. Maten är vegetarisk från början och behöver inte härma något annat, säger Malin Mendel.

Hon lagar indisk äggröra ”Egg Burji” på ett spritkök vid Årstaviken. Det blir samtal om matkultur, spiskummin, yoghurt, matarv, kryddor, village food, yoga och måttfullhet.

Och hur kom egentligen programmet Världens sämsta indier till?

Nedan hittar du en länk till Malins reportage om lunchmat i Indien, sänt i ett tidigare program.

Och en länk till receptet på Egg Burji.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.08
  Kula Shaker - Hari Bol
  Album: K 2.0
 • 10.28
  Cliff Martinez - Finish Your Breakfast
  Album: The Knick (Original Series Soundtrack)
  Bolag: Milan Records
 • 10.30
  Sunidhi Chauhan - Gun Gun Guna
  Album: Agneepath (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Sony Music Entertainment
 • 10.33
  Kula Shaker - Hari Bol
  Album: K 2.0