Att tillrättavisa en saudier: Cecilia Uddén, Kairo

3:19 min
Utrikeskrönikan 20 april 2021

Här är Kairo, tisdag.

Vårvärmen är här.

Det var 41 grader i skuggan i söndags och när jag tog en promenad till simbassängen insåg jag att invasionen redan börjat. Invasionen av araber från Gulfen som tycker att det är för varmt i till exempel Saudiarabien på sommaren när temperaturen kan ligga runt 50 grader – så de flyr till Kairo.

Vissa penningstinna saudier har rykte om sig att hyra hela våningsplan på lyxhotellen under sommarmånaderna, och det är inte ovanligt att saudiska män tar sig en tillfällig egyptisk hustru under sommaren, unga kvinnor vars föräldrar gifter bort dottern för en summa pengar, för att sen ta tillbaks henne när sommaren är slut.

Det är inte svårt att förstå egyptier som hatar saudier som kommer hit och uppför sig med Mohammed bin Salmansk arrogans, men de flesta förtvivlar över att de själv och deras nation tvingas till undfallenhet eftersom de är så beroende av Saudiarabien ekonomiskt.

I simbassängen i helgen badade en saudisk man med sina två barn. Dottern, ungefär åtta år gammal, passade sin fyraårige lillebror och så fort lillebror snorade, skuttade hon duktigt upp ur vattnet för att hämta något att torka hans näsa med. Sen kom pappa ner i vattnet och visade sonen hur man snyter sig i handen och sköljer av snoret i bassängvattnet.

Jag blev både chockad och förbannad och när pappan ljudligt snutit sig själv i vattnet stegade jag beskäftigt fram och sa: det där är verkligen ganska äckligt. Pappan blev överrumplad och sa: vad vill du att jag ska göra, gå upp ur vattnet bara för att snyta mig? Nej, det kan jag inte.

Jo, sa jag, det kan du – och det bör du.

Han hörde inte vad jag sa för han hade börjat skrika: Du tilltalar inte mig, gå till direktionen om du vill något.

Tala inte med mig, gå.

Jag gick. Till badvakternas chef. Och trots att han hade munskydd tyckte jag mig kunna se hur han gapade av häpnad. I covidtider, dessutom, sa jag. Badvakten lovade ta hand om det hela.

Sen såg jag hur han kom trippande med en ask pappersnäsdukar och försiktigt viska något till den saudiske pappan. Men pappan i poolen var fotfarande ursinnig, han skrek och pekade åt mitt håll, varpå jag gick fram till poolkanten igen och upprepade att jag tyckte han var äcklig som snöt sig i poolen. Den stackars badvakten försökte lugna ner oss båda, men då sa jag med hög röst, så att alla runt bassängen kunde höra: så du menar att bara för att han är saudier får han uppföra sig som han vill?

Alla egyptier runt poolen tittade bort, generade över att en galen utlänning inbillade sig att hon skulle kunna tillrättavisa en saudier.