Porträtt av konstnären Axel Törneman – en bortglömd pionjär

54 min
I början av 1900-talet var han en av våra mest hyllade konstnärer som gjorde succé i Paris. Sedan föll hans namn i glömska, men nu är Axel Törneman aktuell både genom en stor utställning och en ny biografi. Hör Mårten Arndtzens porträtt av en pionjär i brytningstid.

”Pionjär i brytningstid” är också titeln på biografin, som är skriven av konstvetaren Anita Theorell. Utställningen ”Bohemliv och modernitet” med Axel Törnemans verk kan man se på Thielska galleriet i Stockholm.

STILLSAMT, SPRÅKSAMT OCH POETISKT PÅ KONSTFACKS VÅRUTSTÄLLNING

Den stora konstdebatten om "Vita havet", namnet på Konstfacks utställningslokal, märks inte mycket av i elevernas vårutställning. Om man nu inte vill tolka elevernas intresse för språk i olika former som en kommentar till debatten. P1 Kulturs Karsten Thurfjell har besökt elevutställningen.

100 ÅR AV DEMOKRATI SKILDRAS I NY KONSTUTSTÄLLNING I LULEÅ

1921 infördes lika och allmän rösträtt i Sverige. Detta uppmärksammas och gestaltas av 22 olika konstnärer i Konstnärernas kollektivverkstad i Luleå. Vår reporter Helene Alm var med när konstverken skulle bäras, baxas och hängas inför utställningen.

SAMTALETS OCH BERÄTTELSENS KRAFT I DIDEROTS ROMANER

Författaren Torbjörn Elensky söker sig till Upplysningstidens offentliga samtal, och läser Denis Diderots roman "Jakob Fatalisten och hans husbonde" i dagens OBS-essä.

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.14
    Tanguy de Williencourt and Théotime Langlois de Swarte - À Chloris
    Tanguy de Williencourt and Théotime Langlois de Swarte
    A concert at the time of Proust
    Etikett: harmonia mundi