Lyrikpristagaren Birgitta Lillpers - med stövlarna i lyrikens källåder

29 min
Möt vinnaren av Sverige Radios Lyrikpris 2021 poeten Birgitta Lillpers hemma i Orsa. Rensandet av en källa på gården blev diktverket "Kälda".

Det är diktverket "Kälda" som har fått pris. "Kälda" är koncentrerad poesi, delvis skriven på Orsamål, ett mindre belastat språk då det kommer till ord som "källa". "Nej, jag talar inte om Gud, jag talar om källan".

Birgitta Lillpers är född 1958. Uppväxt i Orsa där hon bor på släktgården. Hon debuterade som författare 1982 med diktsamlingen "Stämnoja" och har sedan dess gett ut ett tjugotal titlar, förutom lyrik även romaner och kulturhistoria.

När hon tog sig an att rensa den förfallna vattenkällan på gården blev det också dikt, en rapportbok, säger hon själv. Det var den heta sommaren 2018 då Dalarna brann och hon äcklades av att se hur de vita husbilarna for fram på E45, som om ingenting hänt. Skrivandet har för henne alltid varit en sorts skötsel.

Så här formulerade juryn sig: "Den placerar stövlarna mitt i lyrikens källåder och livets flöde. Ur det handfasta arbetet med att tvätta en vattenkälla skopar poeten upp avskalad klarhet och skimrande mångtydighet. Med en sällsynt omsorg om orden vidgas omhändertagandet om det nära till en akut angelägen fråga om vår överlevnad."

Katarina Wikars träffade Birgitta Lillpers i Orsa och det blev ett samtal om värnande, väntan och vargar.