Vi borrar djupare i frågan om kusinäktenskap och återvänder till vitvalen Hvaldimir

41 min
Liberalernas förslag om att utreda ett förbud mot kusinäktenskap har väckt många lyssnarreaktioner och idag söker vi svaren på frågorna. Och så får vi rapport från Nordnorge om vitvalen Hvaldimir.

Idag ska vi försöka ge svar på lyssnarnas frågor om de genetiska riskerna med kusinäktenskap. Och också om varför Sverige gått från världens strängaste till världens kanske mest liberala lagstiftning kring kusinäktenskap. Hisorikeforskaren Bonnie Clementsson och genetikprofessorn Magnus Nordenskjöld gästar programmet.

Thomas har inte heller kunnat släppa vad som hände på Ryanair-planet på väg från Athen till Vilnius i förrgår. Det slutade ju med att journalisten och regimkritikern Roman Protasevitj greps på flygplatsen i Minsk. Hur ska vi hindra att det blir fler statsstyrda flygkapningar av passagerarplan?

Den människopräglade vitvalen Hvaldimir som upptäcktes i april 2019 vid kusten i närheten av  staden Hammerfest i Nordnorge har engagerat våra lyssnare. Vi har bjudit in Allan Klo från NRK för att svara på lyssnarfrågan: Vad hände sedan?

SVT och TV4 åker inte till OS i Tokyo i år, men Radiosporten, som har sändningstillstånd, skickar 25 personer till OS. Men det är ett OS med förhinder. Alla mediebolag måste ha en CLO (COVID-19 Liaison Officer) på plats som ser till att alla följer restriktionerna så att inte smittan tar sig in på OS.

Programledare: Thomas Nordegren

Bisittare: Louise Epstein

Producent: Ulrika Lindqvist