Hur elak får en recension egentligen vara?

54 min
Linda Skugges recension i Expressen av Kristina Sandbergs bok ”En ensam plats” har väckt ilska och upprördhet, men också fått stöd och hejarop. En debatt om litteraturkritik är i gång, så: Hur ska man läsa Skugges recension? Expressens kulturchef Karin Olsson är vår gäst.

TERAPI-TV ERÖVRAR VÄRLDEN

Tv-serien ”In treatment”, där vi får följa med in i terapirummet en psykolog och ett antal ångestridna patienter, har blivit en internationell succé.

Det började i Israel, med förlagan Be Tipul, och nu finns 20 versioner av serien världen över. Den fjärde säsongen av den amerikanska varianten har nylgen släppts och vår reporter Emma Engström har träffat två psykologer som berättar om sin relation till serien, och också hur den kan användas i psykologutbildningen.

Hör också P1 Kulturs Felicia Frithiof om framgången för den franska tv-varianten ”En thérapie”.

Dessutom bjuder vi på en intervjusnutt från 2011 med upphovsmannen till serien, manusförfattaren och regissören Hagai Levi.

COMEDY QUEEN - EN FILMINSPELNING SOM SÖKER "GRÅTSKRATTET"

”Comedy queen” heter Jenny Jägerfelds bok om 12-åriga Sasha vars mamma begått självmord. Nu ska boken bli film, regissör är Sanna Lenken, som gjorde ”Tunna blå linjen”.

Inspelningarna är i full gång. Vår reporter Viveka Bladh har gjort ett studiebesök bakom kulisserna och träffat huvudrollsinnehavaren Sigrid Johnson.

LASTER OCH LUSTAR BAKOM ANTIKA SAMLINGAR

Följ med till 1780-talet, till 7 Park Street i London och lär känna Charles Townley – den tidens innehavare av världens största samling av antika föremål utanför Rom. Hör om upplysningsideal och festande, och ett lågande intresse för statyer, vaser och mynt med anknytning till den romerske guden Bacchus. I dagens OBS-essä, signerad författaren Gabriella Håkansson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.48
    Poppy Ackroyd - Rain
    Poppy Ackroyd
    Escapement
    Etikett: Denovali Records