Veckans ord: Blomsterbönder

4:27 min
Varje vecka väljer en av kulturredaktionens medarbetare ett ord i tiden. Denna vecka har Nina Asarnoj inspirerats av nyheten att allt fler lämnar städerna och valt ordet "Blomsterbönder".

Det har varit lite tyst om filterbubblor på sistone. Snacket tystnade ungefär samtidigt som Trump portades på Twitter. Själv befinner jag mig i en blomsterbubbla. Mitt instagramflöde består till 95% av bilder på små små plantor av Rosenskära och brätten med förodlade Zinnior.

Ett av kontona heter ”Blomsterbönder”, ett ord som liksom krockar i huvudet. Ungefär som den där bilden av ett gevär med en ros instucken i pipan. Jag föreställer mig att en riktig bonde ägnar sig åt grönsaker, rotfrukter och spannmål. En hårt arbetande människa som ser till att folk får mat på bordet. Även de i stan.

Men blomsterbönderna finns också, det är en hel rörelse av människor som i stor eller liten skala odlar blommor. Tjugofem av dem beskrivs i en alldeles ny bok som heter just ”Blomsterbönder” av Lisa Ising och Lena Koller. De gör en resa genom hela Sverige och möter en ny grön våg. Blomsterfarmare från Västra torp i Skåne till Brattby i Västerbotten.

Och det är miljömedveten odling det handlar om, alla dessa rader av närodlad luktärt och blåklint och solrosor och ranunkler och riddarsporrar och sommarrudbeckior. De odlas inte bara för att sprida skönhet i bukettform. Blommorna är också mat till bin och fjärilar.

Ordet blomsterbonde beskriver alltså väl vad det faktiskt handlar om, vi är alla beroende av den biologiska mångfalden. Fruktodlarna, rapsoljetillverkarna, jordgubbarna till Midsommar. Just nu pågår en ny grön våg. I det senaste numret av tidningen ”Gård & Torp”, som för övrigt är en av få tryckta tidningar som ökar i upplaga, återger chefredaktören Erika Funke ett samtal med en landsbygdsmäklare. Han och kollegorna har fått skala upp rejält och beskriver hur köerna ringlat evighetslånga till torpvisningarna.

För första gången sedan sextiotalet är det fler som flyttar från storstäderna än till. Kanske har coronan spelat in, kanske har nutidsmänniskan till sist insett att kontakten med naturen är livsviktig. Att skärmlivet har sina begränsningar.

Samtidigt är digitaliseringen själva förutsättningen för blomsterbönderna. Det är Instagram som är  blomsterböndernas skyltfönster. Det digitala har gjort det möjligt för fler att bo på landet och samtidigt försörja sig.

Och för de som inte har råd med de allt dyrare torpen finns ödehusen. Facebook-gruppen ”Jag räddade ett ödehus” har just nu 27.000 medlemmar och ödehusrörelsen har blivit en massrörelse med egen hemsida ”landsbygdsdrom.se” som kopplar ihop lediga hus med renoveringssugna människor. Vi är många som drömmer blomsterbonde-drömmar nu.

Boken ”Blomsterbönder” kommer ut den 7:e maj. Dagen efter, den 8:e maj öppnar en utomhusutställning med samma namn i fruktträdgården på Fredriksdal i Helsingborg. Utställningen "Blomsterbönder" pågår till den 23 september 2021.