Därför kan ätstörningar vara svårare än någonsin att bli fri från

46 min
– Det går nästan inte att förklara hur hemskt det är att ha en ätstörning, säger Julia Videgård, som nu är frisk, och kollega till oss på Vetenskapsradion. I dag finns det mycket på internet som driver unga djupare in i ätstörningar på ett sätt som vi som inte varit där har svårt att föreställa oss.

I Vetenskapspodden fördjupar vi oss i det som somliga kallar "ett ätstört internet", alltså de algoritmer på nätet, som kan göra att personer med ätstörningar hamnar i en ond spiral och drivs längre in i ätstörningen.

Det här är ett ämne som frilansjournalisten Lasse Edfast gjort tre minidokumentärer om, och han medverkar i Vetenskapspodden.

15-åriga Siri, som nu är frisk från sin anorexi, beskriver hur hennes mobil blev som "förgiftad", eftersom hon bara fick fler och fler förslag om sidor som triggade hennes ätstörning.

Julia Videgård berättar att när hon blev sjuk för snart 10 år sedan så var det istället olika dieter som lyftes fram i medier, t ex 5:2-dieten, som fick henne att fastna. Trots att de vände sig till personer med övervikt och diabetes, och inte till en olycklig tonåring.

Vi frågar diabetesforskaren Kerstin Brismar om forskarnas ansvar för att viktig medicinsk information inte tas upp av "fel" personer – de den absolut inte riktar sig till.

Och så hör vi om hur ätstörningar kan botas, något som Lasse Edfast gjort program om i Vetenskapsradion på Djupet.