Männen bakom våldet - Jakob, gängkriminell

29 min
Jakob är 19 år när han går med i gänget. En kväll misshandlar han en man och hoppar på hans huvud. Han slänger den medvetslösa kroppen i ett vattendrag.

– Jag kände mig som en riktig man. Jag kände mig odödlig. Ingen kan komma åt mig, ingen kan röra mig. Jag svävar på moln efter en sån grej. Det jag kände efteråt var stolthet och glädje.

Den här programserien handlar om våld som begås av män. Det är historier om jakten på bekräftelse, makt pengar och manlighet. Vi vill veta var våldet kommer ifrån och hur männen bakom våldet resonerar.

– Jag tyckte utpressningarna var roligast. För där fick jag verkligen vara våldsam på ett väldigt brutalt sätt. Jag märker att den här personen är väldigt rädd för mig och det ger mig bekräftelse och matar min manlighet. Det var därför jag, hur sjukt det än låter, tyckte att det här var det roligaste, för det var i de uppdragen som jag fick mest bekräftelse.

Programserien Männen bakom våldet är ett samarbete med Teater Fryshuset och Riksteatern och föreställningen Bye Bye bror - om att lämna en kriminell livsstil och destruktiv manlig identitet.

Mer information om pjäsen Bye Bye Bror hittar du på Teater Fryshusets hemsida.

Vill du komma i kontakt med Fryshusets avhopparverksamhet Passus kan du göra det här.

Ett program av Karwan Faraj.

Producent: Martin Jönsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.05
  Damma Beatz - Ride One
  Album: Rich Coast
  Bolag: Epidemic Sound
 • 11.08
  Deaf Center - Red Glow
  Album: Low Distance
  Bolag: Sonic Pieces
 • 11.14
  Library Tapes - Wenngren: Wounds Of Europe (Pt. 1)
  Library Tapes
  Europe, She Loves
  Etikett: 1631 Recordings
 • 11.30
  Library Tapes - Wenngren: Thessaloniki
  Album: Europe, She Loves
  Bolag: 1631 Recordings