Vågar man lita på män? Marie Nilsson Boij, Paris

3:12 min
Utrikeskrönikan tisdag 5 maj.

Paris onsdag,

– Det gör mig så otroligt arg att alla kvinnor ska behöva vara rädda för att vissa män begår övergrepp.

Min dotter är rasande.

Det var nog Göran Lambertz och hans direktsända försvarstal efter att våldtäktsutredningen mot honom lagts ned som utlöste ilska den här gången. En tsunami av frustration på sociala medier tog sig rätt upp på vårt middagsbord.

– Mamma, man kan ju inte lita på någon man.

– Du måste våga lita på andra, svarar jag. Det finns ju jättemånga, jättefina män. Och känner direkt hur otroligt tunt det argumentet låter i en 16-årings öron.

– Har det blivit bättre eller har det blivit sämre, mamma?

– Det klart att det blivit bättre! säger jag.

Men blir plötsligt osäker... Visst, våldtäkt inom äktenskapet har blivit olagligt. Definitionen av vad som är en våldtäkt har breddats. Och att köpa sex är numer olagligt. Men sedan läser jag om att polisen avslöjat ett internationellt pedofilnätverk på internet med 400 000 medlemmar. Och ser ett inslag på TV om unga kvinnor som sprutar fillers i sina normalstora läppar - för att det är snyggt. Å så den där uppmaningen på sociala medier om att alla killar skulle tafsa på någon den 15 april. Ny tid, nya problem...

Men det går också framåt... Här i Frankrike till exempel har Metoo fått effekten att man har börjat prata om ämnen som tidigare var tabu, som sexuella övergrepp, incest och pedofili. Den ena skandalen har avlöst den andra. Nyligen fick en av Frankrikes mest kända statsvetare lämna alla sina uppdrag efter att hans styvdotter berättat om sexuella övergrepp mot hennes tvillingbror när de var minderåriga. Statsvetaren har enligt medieuppgifter erkänt. I höst väntas rättegång mot författaren Gabriel Matzneff. Han åtalas för att via sitt långa författarskap förespråka sex med minderåriga. Bilden av denne tidigare uppburne författare vände när ett av hans offer, Vanessa Springora, gav sin bild av deras relation i en boken Samtycket.

Och i vår har det röstats igenom en ny lag som gör det olagligt för vuxna att ha sex med personer under 15 år. När det gäller incest så går gränsen vid 18 år. För att den åtalade i den här typen av mål inte ska kunna hävda att det anmälda övergreppet i själva verket var frivilligt.

Så jo, det blir bevisligen bättre på vissa sätt. Att prata om det lönar sig. Att kämpa för något man tror på ger resultat. Det måste det göra annars har vi snart en hel generation kvinnor
som väljer bort hela manssläktet, för säkerhets skull, eftersom erfarenheterna av övergrepp är så många.

Om man ska tro min dotter och hennes kompisar.