Skoskulptur orsakar debatt – nio år efter invigning

54 min
Verket ”Way to go” i Malmö anklagas för att vara plagierat från ett minnesmonument över Förintelsens offer i Budapest. Verket som föreställer kända Malmöprofilers skor i brons har funnits i nio år, men har nu skapat debatt på kultursidorna.

”VI SOM ARBETAR MED VÅRA KROPPAR”

Två miljoner människor i Sverige jobbar med kroppen som verktyg. Men vad syns egentligen av dessa människor i konsten, i media, på museer? den frågan ställer sig fotografen Elisabeth Ohlson och författaren Annica Carlsson Bergdahl i deras nya fotobok ”Vi som arbetar med våra kroppar”.

BORTGLÖMD KVINNLIG TONSÄTTARE

Under fredagen släpper Göteborgs symfoniker en skiva med tre historiska kvinnliga tonsättare – där Ida Moberg, Finlandssvensk tonsättare, är en av dem. Moberg studerade under Jean Sibelius och var verksam som tonsättare, dirigent och lärare decennierna efter förra sekelskiftet och räknades som Finlands första kvinnliga symfoniker.

ATT RESA FRÅN DÖDEN

P1 Kulturs Jenny Teleman har tittat närmare på två bilderböcker som handlar om att resa.  I del två, om ”Farväl” av Andres Holmer handlar det om att försöka resa från döden, eller kanske resa in i självständigheten så man kan ta adjö.

OBS-ESSÄ: OM PAUL CELAN

Paul Celan var askans diktare, men skrev också dikter fulla av färg. Författaren Eva Ström ger en inblick i arbetet med att översätta dem till svenska.

Producent: Cecilia Ekman
Programledare:
Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.31
  Sigur Rós - Varúð
  Album: Valtari
  Bolag: Parlophone UK
 • 13.35
  Sigur Rós - Ísjaki
  Album: Ísjaki
  Bolag: XL
 • 13.45
  Gothenburg Symphony Orchestra - Sunrise Orchestral Suite: Sunrise
  Gothenburg Symphony Orchestra
  Aulin, Moberg, Andrée: Orchestral Works