”Klimatneutral cement” – PR-jippo eller verklig satsning?

20 min
Cementa gick i onsdags ut med att cementfabriken i Slite på Gotland ska bli ”Världens första klimatneutrala cementfabrik”. Cementtillverkning orsakar stora koldioxidutsläpp.

Tanken är att använda så kallad CCS-teknik för att fånga upp koldioxiden vid fabriken – och skeppa den ut i Nordhavet och lagra den i utrymmen efter norsk oljeutvinning.

Men det är mycket som återstår innan eller om detta blir verklighet, bland annat handlar det om ifall den koldioxid man vill fånga upp vid skorstenarna verkligen kommer att rymmas i den norska havsbotten där det är tänkt att den ska sprutas ner för deponering, och om det går att göra tekniken tillräckligt billig och effektiv. Och är ens storskalig användning av cement och betong förenlig med framtidens klimatkrav?

Vad betyder den här satsningen för Cementa och för svensk klimatneutralitet? Är det ett PR-jippo, eller kan det få verklig betydelse?

Medverkande: Filip Johnsson, professor vid Energitekniska Institutionen, Chalmers, Karin Comstedt-Webb, hållbarhetschef på Cementa, Daniel Värjö, miljöreporter Sveriges Radio.