Tomas Bannerhed blev fågelskådare för debutbokens skull

15 min
Naturskildringen har en stolt tradition i Sverige med namn som Martinson, Rosenberg och Brusewitz. I boken "En vacker dag" går författaren Tomas Bannerhed i deras fotspår men bryter också ny mark.

För precis tio år sedan slog Tomas Bannerhed igenom med romanen ”Korparna”, den belönades både med Augustpriset och Borås tidnings debutantpris och blev film i regi av Jens Assur 2017. Ett viktigt element i boken är landsortspojken Klas besatthet av fåglar och fågelskådning, men när vår reporter Nina Asarnoj träffade Tomas Bannerhed visade det sig att han skaffat sig sina fågelskills som vuxen för att romanen krävde det.

Fågelintresset ledde vidare, först till fotoboken ”I starens tid” tillsammans med Brutus Östling och nu till naturskildringen ”En vacker dag”. Den nya boken beskriver en vårdag i maj – från gryningen 03.32 till 22.17, när solen går ner. Och platsen där boken utspelar sig är Lovön vid Mälaren strax utanför Stockholm. Där, vid Lovö kyrka, stämde Nina Asarnoj träff med Tomas Bannerhed, han med kikare och hon, utrustad med en pedagogisk fågelbok.