Smaka på den exotiska titeln: Andreas Liljeheden, Bryssel

3:25 min
Utrikeskrönikan 6 maj 2021.

Bryssel, torsdag.

Det där med titel på en person kan ju vara nog så viktigt. Kanske inte så viktigt längre i Sverige men i andra länder och här i Bryssel så spelar det roll. Särskilt inom EU-maskineriet.

Det märks inte minst inom kommissionen som har såväl ordförande, tre verkställande vice ordföranden samt ytterligare fem (vanliga) vice ordföranden. Allt för att de olika politiska grupperingarna ska bli någorlunda nöjda och alla få sin egen hyfsat högt uppsatta person.

Ja, EU-apparaten är full av betitlade personer. Men det finns ändå några som sticker ut. Personer med titlar som vi inte hittar någon annan stans än här i Bryssel.

En som har en sådan titel är Fredrik Löfstedt på regeringens förlängda arm här i stan, alltså den svenska representationen.

– Jag heter Fredrik Löfstedt och jag är antici.

Smaka på den exotiska titeln: antici.

Jag har alltid tyckt att det låter lite som ett slags tillbehör, något som hör ihop med något annat. Kanske efter franskans attaché eller engelskans attached.

Det är inte därifrån titeln kommer. Den är hämtad från en person: Paolo Massimo Antici.

En italiensk diplomat som 1975 grundade den informella grupp som Fredrik Löfstedt nu jobbar inom, en grupp som förbereder ministerbeslut inom vissa politikområden som rättsliga och ekonomiska frågor.

För det är ju inte så att de ansvariga ministrarna i EU-länderna kommer ner hit till möten och hamrar fram beslut från scratch. Gud bevare, det skulle ta evigheter och inget skulle bli gjort. Nej, besluten förbereds alltså, bland annat av de olika ländernas Anticis. Eller av Mertens.

– Jag heter Johan Krabb och jag är Mertens.

Johan Krabb tillhör en annan informell tjänstemannagrupp som förbereder beslut inom bland annat jordbruk, energi och miljö. En grupp som skapades 1993 och vars titel kommer från belgaren Vincent Mertens de Wilmars.

Men min personliga favorit är ändå titeln på de tjänstemän som förbereder utrikespolitiska beslut.

– Jag heter Dario Jovic, jag är Nicolaidis, även kallat Nico.

Den verkliga Nicolaïdis, som gav namn till titeln under det grekiska ordförandeskapet 2003, hade dessutom ett helt underbart förnamn. Ett namn som jag tillslut lyckades luska fram efter en lång mejlkonversation med EU:s presstjänst.

Hon hette Kalypso.

Kalypso Nicolaïdis. När jag hörde det namnet tänkte jag att det skulle kunna vara hämtat rätt ur något av mina älskade Tintinalbum.

Jag tycker det finns något fint med de titlarna. För även om de inte säger något alls om personens rang eller vad den sysslar med så finns det en historia och ett verkligt ansikte bakom. Inte bara en neutral och ganska trist ordförande.

Den senaste tiden har jag stundtals roat mig med att skapa liknande titlar för folk baserat på vem som hade posten först.

Det kan bli rätt kul. Testa själv kära lyssnare. Vem hade din tjänst först och vad skulle din titel bli?

Min skulle då grundas på Ekots första Brysselkorrespondent: Jan Ström.

Så det här är helt enkelt Andreas Liljeheden, Ström, i Bryssel.