Dubai – guld, glamour och galna visioner

55 min
Manhattan på speed. En skyline på crack. Mellanösterns Miami. Dubai har jämförts med mycket. På kort tid har en stad vuxit fram vars affärsidé vilar på en livsstil av nöje, njutning – och shopping.

På 1990-talet fattade Dubais ledning ett, för många, förvånande beslut. Det var inte oljan shejkdömet skulle förlita sig på i framtiden. Det var turismen. Dubai skulle kunna locka till sig besökare med hjälp av sol, stränder – och exklusiv shopping. Sen dess har bland annat världens högsta byggnad, största galleria, såväl som en inomhusskidanläggning byggts. I takt med sociala mediers utbredning har även "instagram-vänliga" miljöer börjat skapas. 

Med Paris och New York som förebild strävar Dubai efter att bli världens huvudstad, det menar arkitekten och arkitekturhistorikern Rasmus Wærn som vi träffar i veckans avsnitt. För det är just med arkitektur Dubai bygger historien om sig själv.

Vi ringer även upp influencern och klubb-värdinnan Ellen Hellkvist, en av många, främst unga kvinnor, som blivit rekryterad för att komma till Dubai och arbeta inom professionen fest.

Vi tittar även närmare på vad ett sju-stjärnigt hotell innebär. Magnus Klasson är chefsinspektör på Svensk Klassificering och han berättar om hur det går till när hotell får sina stjärnor och om den högsta formen av "det där lilla extra"-service.

Veckans gäst är Mattias Hansson, programdirektör för den svenska paviljongen på världsutställningen Expo 2020 i Dubai.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.11
  Jeremy Blake - Aquamarine
  Album: Aquamarine
 • 10.13
  Elvis Presley, The Jordanaires - Viva Las Vegas
  Kompositör: Doc Pomus, Mort Shuman
  Bolag: Rca
 • 10.19
  Backa Hans Eriksson, Roger Palm, James Hollingworth, Lasse Wellander - Du Gamla Du Fria
  Album: Nu Ska Vi Sjunga
  Kompositör: Trad
  Bolag: Columbia
 • 10.36
  Blaq Diamond - Summeryomuthi
  Kompositör: Blaq Diamond
  Bolag: Ambitiouz Entertainment
 • 10.56
  The Rah Band - Dream On
  Album: Dream On