Frukostseminarium: Hoppfullt eller hopplöst – om klimatjournalistik

60 min
Hur bra är medierna på att tillgängliggöra, och göra klimatvetenskapen, angelägen för fler? Hör #srfrukost, ett digitalt frukostseminarium, om klimatjournalistikens uppdrag och förutsättningar.

I september 2019 gick över sju miljoner människor ut i globala klimatstrejker och Greta Thunberg blev Greta med hela världen när hon talade inför världens ledare på FN:s klimattoppmöte i New York. Miljöfrågorna stod högt på nyhetsagendan och flera medier förstärkte bevakningen med specialistreportrar och klimatredaktioner. Men vad har hänt sedan dess? Har coronavirusets spridning över världen begränsat eller breddat klimatjournalistiken?

Seminariet inleds med en intervju mellan moderator Erik Blix och naturgeografen Johan Kuylenstierna, adjungerad professor och hedersdoktor vid Stockholms universitet, ordförande i Klimatpolitiska rådet och återkommande klimatkommentator i TV4. Sitter också i flera styrelser, bland annat Sveaskog, WWF Sverige och Axfoundation.

I panelen hör du sedan:

  • Shora Esmailian frilansande journalist som skriver bland annat i Expressen och HD/Sydsvenskan. Författare till reportageboken ”Ur askan – om människor på flykt i en varmare värld”.
  • Jonathan Jeppsson, nyhetschef på Aftonbladet och författare till ”Åtta steg mot avgrunden: vårt framtida liv på planeten”.
  • Marie-Louise Kristola, klimatkorrespondent, Sveriges Radio

I inledningen hör du Sveriges Radios vd Cilla Benkö.