Leonard Bernstein dirigerar Mahlers femte symfoni

Här finns inget ljud
I detta program får vi återuppleva hur Leonard Bernstein framförde Mahlers femte symfoni tillsammans med Mahlers egen orkester, Wienerfilharmonikerna, på BBC Proms 1987.

Gustav Mahlers symfonier hör i dag, mycket tack vare dirigenten Leonard Bernstein, till symfoniorkestrarnas standardrepertoar och är en självklar del av Wienerfilharmonikernas repertoar. När Bernstein tog sig an Mahlers symfonier med Wienerfilharmonikerna var det däremot en stor nyhet. Mahler som själv en gång varit chefsdirigent för Wienerfilharmonikerna hade till stor del fallit i glömska, och under Nazi-tiden var hans musik oönskad och till och med förbjuden.

År 1987 spelade orkestern och Bernstein in Mahlers femte symfoni, en del i den kompletta samlingen med Mahlersymfonier som Bernstein gjorde med huvudsakligen just Wienerfilharmonikerna. Samma år framfördes även symfonin på BBC Proms i Royal Albert Hall i London. Det är det framförandet som vi hör i detta program.

Vi får också höra en inspelning av Benjamin Brittens musik till dramatiseringen av T. H. Whites roman ”Svärdet i stenen”.

Wienerfilharmonikerna. Dirigent: Leonard Bernstein.

1. Gustav Mahler: Symfoni nr 5 ciss-moll

Konsert från 1987, Royal Albert Hall i London.

Musiker ur Londons Sinfonietta. Dirigent: Oliver Knussen

2. Benjamin Britten: Svärdet i Stenen

Inspelning från BBC

Programledare: Niklas Tamm

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.05
    Gustav Mahler - Symfoni nummer 5
    Wiens filharmoniker. Dirigent: Leonard Bernstein
  • 21.20
    Benjamin Britten - Svit ur "Svärdet i Stenen"
    London Sinfonietta. Dirigent: Oliver Knussen