En släng av Jerusalemsyndromet: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent

3:30 min
Utrikeskrönika 12 maj 2021.

Här är Stockholm, onsdag.

Första gången jag kom till gamla stan i Jerusalem, för mer än 30 åren, var det natt. Jag promenerade på blanknötta gatstenar på vägen från Damaskusporten förbi Al Aqsa-mosken ner mot Klagomuren när jag plötsligt hörde himmelskt vacker musik i de ödsliga gränderna. Jag rörde mig mot musiken och där i ett fönster, bakom en gardin, såg jag silhuetten av en man i hatt. han spelade fiol. Fönstret blåste upp och jag var säker på att jag såg hur mannen svävade ut genom fönstret med sin fiol, som i en målning av Marc Chagall.

Natten var sammetssvart och drömlik, kanske hade jag fått en släng av det så kallade Jerusalemsyndromet där man hypnotiseras av staden. Vissa kristna Jerusalemfarare inbillar sig att de är Jesus och sveper in sig i hotellakan för att gå ut och predika. Andra blir arga på alla människor i Jerusalem som står i vägen för en privat kommunikation med Gud.
Få städer framkallar så starkt ägandebehov som Jerusalem. Men under de optimistiska fredsprocessåren, levde tron på att Jerusalem skulle kunna bli huvudstad i två stater, i Israel och Palestina, ett siamesiskt tvillingpar som delade hjärta, Jerusalem, där förhoppningen var att båda sidor skulle inse att de inte kunde döda den andra hjärthalvan för då skulle hela tvillingkroppen gå under.

Dagen efter min magiska nattvandringen i Jerusalem, för mer än 30 år sedan, återvände jag till fiolspelarens hus och blev då vittne till en vräkning. Den vackert fiolspelande mannen tillhörde en liten grupp religiösa bosättare som med laglig rätt gjorde anspråk på ett hus som en gång varit judiskägt och därför kunde tvinga bort äldre palestinskt par som bott där sedan före 1948. Det äldre paret flydde till släktingar på västbanken och förlorade sina uppehållstillstånd i Jerusalem - liksom många tusentals andra palestinier från Östra Jerusalem som av olika skäl tillfälligt vistats någon annanstans och så förlorat sina uppehållstillstånd.

Östra Jerusalem var en gång i tiden en levande plats för palestinsk kultur och politik. Där fanns teatrar, tidningsredaktioner, tankesmedjor och det palestinska politiska högkvarteret Orient House där Hanan Ashrawi och Saeb Erakat höll presskonferenser. Orient House stängdes av Israel för 20 år sedan och Israel tillåter idag ingen aktivitet i Östra Jerusalem som kan kopplas till PLO eller den palestinska myndigheten.
Den palestinska hjärthalvan av fredsdrömmarnas siamesiska tvillingpar har fått sina artärer igentäppta av vägspärrar, husrivning och vräkning, menar palestinierna - som betraktar Sheikh Jarrah-vräkningen som det senaste exemplet på hur Israel försöker sudda ut allt palestinskt och arabiskt från ockuperade Östra Jerusalem - till förmån för högerextrema israeliska bosättare.