Jag vill se the Thai smile: Peder Gustafsson, Bangkok

3:27 min
Utrikeskrönikan 14 maj 2021.

Bangkok, fredag.

Thailändare är det vänliga och leende folket, i alla fall i reklamen. Verkligheten är något helt annat. Speciellt efter att en ny våg av covid-19-smitta har drabbat landet. Thailand hade fram till årsskiftet klarat sig hyfsat bra undan pandemin tack vare hårda begränsningar i rörligheten och nästan stängda gränser. Nu har vi i Thailand fått en ökning av antalet infektioner och dödsfall och det har fått det vanligtvis leende Thailändarna att nå helt nya nivåer av nedstämdhet och depression.

Det här visar en stor hälsoundersökning som ett universitet i Bangkok har gjort och som presenterades i lokalpressen i veckan. I frågeformuläret, som besvarades online, fanns frågor om hur man mår och vad människor har för åsikter om pandemin och hur de tycker att de själva och myndigheterna har agerat. På frågan hur de känner sig när de följer uppdateringar om covid-19 läget sade nära 83 procent av de som svarade att dom känner sig deprimerade av all information som dom tar del av.

Inte så konstigt med tanke på vilken typ av information det thailändska centret för covid-19 administration har skickat ut den senaste tiden. I förra veckan publicerade centret information med rubriken: ”Hantering av kroppen från en person som har dött av covid-19”.

En inte allt för upplyftande rubrik.

I texten kan man läsa att ”Center för covid-19 administration har avslöjat att utsöndringar från kropparna hos människor som har dött av covid-19 fortfarande kan sprida viruset till andra, även efter att patienten har gått bort. Så det infekterade liket bör hanteras på rätt sätt för att förhindra spridning av viruset.” Sedan följer en rad riktlinjerna för hur man ska hantera kroppen. Bland annat ska man lägga den i dubbla liksäckar och tejpa igen alla skarvar nog.

Med tanke på att de thailändska myndigheterna under lång tid sagt att allt är under kontroll och ingen behöver oroa sig för att bli smittad, till att man får uppmaningen att ha liksäckar hemma så är det inte konstigt att 83 procent av thailändarna känner sig deprimerade.

Det är många thailändare som har reagerat på den här informationen. Kommentarerna är många på myndighetens sociala medier. Allt från uppmaningar att myndigheterna, som ofta klagar på hur medborgarna uttrycker sig på sociala medier, själva borde tänka sig för hur man uttrycker sig. Andra ställer frågor om var man kan få tag på liksäckar och om man själv får kremera kvarlevor hemma under pandemin. En kommentar var rakt på sak: snälla, skaffa en kommunikatör som inte skrämmer folket.

En helt annan uppmaning som orsakat minst lika mycket uppmärksamhet och skapat en hel del ilska är det förbud som myndigheterna i provinsen Surat Thani, som inkluderar populära turistmål som Koh Samui, Koh Phangnan och Koh Tao har utfärdat. Där är det nu förbjudet att dricka alkohol i grupper om två eller flera personer, hemma och på andra platser. Den som bryter mot förbudet kan få upp till två års fängelse och motsvarande 10 500 kronor i böter.

Så ni förstår, det är hårda tider för thailändarna. Jag hoppas verkligen att den planerade utrullningen av vaccin tar fart i Thailand, för jag börjar på riktigt bli orolig för den psykiska ohälsa thailändarna känner på grund av pandemin och vill gärna se ”the Thai smile” snart igen.